Κακός μπελάς ο Σνόουντεν

Μέχρι τώρα το αμερικανικό κοινό θεωρούσε πως οι μέθοδοι παρακολούθησης των ‘υπηρεσιών ασφαλείας’ ναι μεν είναι υπαρκτοί, αλλά πολλά ανήκαν στην επιστημονική φαντασία. Ήταν το 1998 με την κινηματογραφική ταινία ‘enemy of the state’ όπου ο ηθοποιός Γουίλ Σμιθ, δικηγόρος κατά το σενάριο, μπήκε κατά λάθος στο σύστημα της εθνικής ασφάλειας και έκπληκτος διαπίστωσε πως η κυβέρνηση παρακολουθούσε τους πάντες. Όμως για κακή του τύχη έγινε αντιληπτός και από τότε η ζωή του και της οικογένειας του μετατράπηκε σε κόλαση.

Ο Σνόουντεν, 15 χρόνια μετά επιβεβαίωσε τον σεναριογράφο και

όχι μόνο. Έκανε γνωστό και τον τρόπο με τον οποίο γινόταν το μάτι… Βέβαια, το αμερικανικό κοινό είχε αρχίσει να έχει σοβαρές υποψίες ήδη από το 2005, όταν οι ‘Νew York Τimes’ είχαν αποκαλύψει την πρόθεση Μπούς να δίνει άμεσα στην CIA την άδεια να παρακολουθεί τα τηλέφωνα των εταιριών για να ακούγονται οι «ύποπτοι».

Επτασφράγιστο μυστικό

Σήμερα, ράδιο αρβύλα πληροφορίες από την Ρωσία λένε ότι μάλλον ο Σνόουντεν έχει δώσει παντού, εκτός από πληροφορίες και τις μεθόδους παρακολούθησης που έως τώρα αποτελούσαν επτασφράγιστο μυστικό… Αν αυτό αληθεύει στον βαθμό που παρουσιάζεται, τότε οι ειδήμονες της Ουάσιγκτον έχουν έναν σοβαρό λόγο να τραβούν… τις τρίχες των οπισθίων τους.
Πάντως η ρητορική περί ασφάλειας των πολιτών από την τρομοκρατία που ξεκίνησε σε παραλήρημα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τώρα κατέρρευσε. Η εποχή που ο αλησμόνητος Ντίκ Τσένεϊ έβγαινε και προέτρεπε τους αμερικανούς να καταδίδουν τους «ύποπτους» γείτονες τους στο όνομα του θειου Σάμ, έχει περάσει ανεπιστρεπτή.

Δύο «πονοκέφαλοι»

Η αμερικανική ηγεσία έχει τώρα δυο «πονοκεφάλους». Πέρα από το ότι θέλει να πιάσει τον Σνόουντεν και να τον στείλει σε καμία «περιοχή 51», τώρα θα πρέπει να βρει άλλο… παραμύθι για να πείσει τους –εν πολλοίς ευκολόπιστους- αμερικανούς ότι είναι ασφαλείς. Οι εγκέφαλοι του Ομπάμα ξέρουν ότι όσο και να προσπαθούν να τσαλακώσουν το πορτραίτο του αμερικανού φυγά, το παλιό «δημοκρατικό» μοντέλο εθνικής ασφάλειας δεν μπορούν να το επαναφέρουν στην παλιά του αίγλη.

Περισσότερα θέματα από όλο το κόσμο στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφορεί
Keywords
Τυχαία Θέματα