Και το Λουξεμβούργο απέναντι στο γερμανικό ηγεμονισμό…

Μετά τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και το Λουξεμβούργο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Γερμανίας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Βορειοευρωπαϊκής χώρας, Ζαν Άσελμπορν.

«Η Γερμανία δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το επιχειρηματικό μοντέλο για άλλες χώρες στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Άσελμπορν στο διεθνές πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι το Βερολίνο επιδιώκει την ηγεμονία στην Ευρωζώνη και ότι δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει επιχειρηματικά μοντέλα σε άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμπληρώνει

δε, πως δεν θα πρέπει, υπό το πρόσχημα τεχνικών οικονομικών θεμάτων, «να πνίγονται άλλες χώρες».

«Δεν θα πρέπει η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να λένε “θέλουμε τα χρηματοοικονομικά κέντρα [να είναι] σε αυτές τις τρεις χώρες και οι άλλες να σταματήσουν”. Είναι κατά της ενιαίας αγοράς και της ευρωπαϊκής ενότητας», σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας «ότι το να επιδιώκεις ηγεμονία είναι λανθασμένο και μη ευρωπαϊκό».

Ο Άσελμπορν πρόσθεσε ακόμη ότι είναι σημαντικό πως επιτράπηκε σε μικρότερες χώρες της ΕΕ να αναπτύξουν συγκεκριμένα εξειδικευμένα μοντέλα. Τέλος, υπενθύμισε ότι η Γερμανία ήταν από τους βασικούς ωφελημένους της Ευρωζώνης γιατί το κόστος δανεισμού μειώθηκε, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έντονη κριτική του κ. Άσελμπορν έρχεται αμέσως μετά τη παρέμβαση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέκρινε σκληρά τη στάση των Ευρωπαίων κατά της Κύπρου λέγοντας ότι «συμπεριφερθήκαμε στους κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ».

Ωστόσο, δεν λείπει και η κριτική από τη Γερμανία και για το Λουξεμβούργο, με το ανώτατο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, Γιόακιμ Πος, να βάλει κατά του Λουξεμβούργο αποκαλώντας το «προβληματική χώρα».

«Μακροπρόθεσμα κανένα επιχειρηματικό μοντέλο που παρακάμπτει τον θεμιτό ανταγωνισμό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε μια οικονομία της αγοράς. Φυσικά το Λουξεμβούργο ανήκει σε αυτές τις προβληματικές χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Λουξεμβούργο έχει εκτεταμένο χρηματοπιστωτικό τομέα και μάλλον χαλαρούς κανόνες σε ορισμένα ζητήματα φορολογίας και κανονισμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα