Έκρυθμη κατάσταση ελέω… φημών!

Σάλος έχει προκληθεί στην Κύπρο έπειτα από διαρροές που κυκλοφόρησαν στη Μεγαλόνησο το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τις οποίες, εκδόθηκαν δύο προεδρικά διατάγματα που προβλέπουν την πώληση τόσο της Λαϊκής τράπεζας, όσο και της Τράπεζας Κύπρου.

Τα διατάγματα

εντάσσονται στο νόμο για την εξυγίανση των τραπεζών, ενώ, ως προεδρικά, δεν απαιτείται να περάσουν από το κυπριακό Κοινοβούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, διαψεύδει, βεβαίως, την ιστορία αυτή, αλλά η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, καθώς οι εν λόγω φήμες ξεσήκωσαν κυριολεκτικά τους εργαζομένους της τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι βρίσκονται έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Λευκωσία, υπό έντονη αστυνομική παρουσία.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου ακολουθείται διαδικασία εξυγίανσης, δηλαδή μια διαδικασία εντελώς διαφορετική από το μοντέλο που ακολουθείται στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, με το διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα

Οι διαρροές διαψεύδονται επίσης και από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σημειώνοντας πως η εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, δεν συνιστά εκκαθάριση.

Ωστόσο ήδη υπάρχουν αντιδράσεις γύρω από πληροφορίες που κάνουν λόγο για «κούρεμα» που πλησιάζει το 40%.

Την ίδια στιγμή “θολώνει” το τοπίο γύρω από τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, καθώς εκφράζονται ανησυχίες πως πιθανόν δεν θα λειτουργήσουν ούτε την Πέμπτη.

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει δεσμευτεί να παρέχει άμεσα ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος, ώστε η ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου να μην επηρεαστεί από τη μεταφορά του ποσού της Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Λαϊκής Τράπεζας», τονίζεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ).

Η ΚΤΚ, με αφορμή σημερινές αναφορές στα ΜΜΕ για τη διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας και την απορρόφησή της από την Τράπεζα Κύπρου και προς αποφυγή παρερμηνειών και λανθασμένων εντυπώσεων, διευκρινίζει τα ακόλουθα σε σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup στις 25 Μαρτίου 2013 και την εφαρμογή τους:

1. Η διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας συνεπάγεται τον διαχωρισμό της σε μια «καλή» και μια «κακή» τράπεζα, με απόλυτη διασφάλιση των καταθετών τής Λαϊκής Τράπεζας μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη. Η διευθέτηση αυτή καλύπτει και τους κοινούς λογαριασμούς (joint accounts).

2. Την απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των δύο τραπεζών.

3. Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί, εις τρόπον ώστε οι δικαιούχοι λογαριασμών μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα και με τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Ο διορισμός προσωρινού Ειδικού Διαχειριστή στις δύο τράπεζες σκοπό έχει τη διευκόλυνση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου, η αποστολή του Ειδικού Διαχειριστή συνίσταται πρωτίστως στη διεκπεραίωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής της. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία εξυγίανσης δεν είναι συνώνυμη της διαδικασίας εκκαθάρισης.

5. Η διαδικασία εξυγίανσης αφορά μόνο τις δύο τράπεζες. Το υπόλοιπο κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν επηρεάζεται από τη διαδικασία εξυγίανσης ούτε και από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα