Και με τα δυο πόδια στην κυβέρνηση ο Βενιζέλος


Του ΝΤΙΝΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

Έντονος προβληματισμός για τις προθέσεις του πρωθυπουργού, ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού, υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη της Ιπποκράτους επιμένουν σε αυτό που έχουν προτάξει τις τελευταίες ημέρες για αλλαγή της συμφωνίας στη λειτουργία της κυβέρνησης. Αυτό που ζητά εντόνως το ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρξει επικαιροποίηση της συμφωνίας επί των πολιτικών πάνω στις οποίες θα κινηθεί από εδώ και πέρα το κυβερνητικό σχήμα.
Επί της ουσίας,

η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να γίνει βασικός παράγοντας και καθημερινός συνομιλητής – συνδιαμορφωτής της κυβερνητικής ατζέντας για τα βασικά προβλήματα που αφορούν στα εργασιακά, στα φορολογικά και στα ζητήματα της κοινωνικής συνοχής.
Όπως χαρακτηριστικά λένε συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «το περασμένο καλοκαίρι ο Βενιζέλος μπήκε στο κυβερνητικό σχήμα ως μια λύση ανάγκης. Τώρα, όμως, βλέποντας αυτές τις αρρυθμίες της κυβέρνησης, δεν μπορούμε να μένουμε παρατηρητές και καρπαζοεισπράκτορες».
Εν ολίγοις, το ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει ότι θα συμμετάσχει και με «τα δύο πόδια» στην κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι θα ζητήσει συγκεκριμένο αριθμό υπουργείων, ενώ από την πλευρά του θα προτείνει και συγκεκριμένο αριθμό αμιγώς πολιτικών στελεχών με ειδικό βάρος που, όμως, δεν έχουν πληγώσει τον ελληνικό λαό.

Θέλει 5-7 υπουργεία
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν θα επιμείνει σε μεγάλο αριθμό υπουργείων (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5-7 υπουργεία), αλλά θα επιμείνει περισσότερο για τα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία, όπως το Οικονομικών, το Εργασίας, το Ανάπτυξης και, ενδεχομένως, το Περιβάλλοντος. «Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε το λάθος που έκανε η ΝΔ και μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου με το ένα πόδι» λένε στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Βενιζέλο.
Σε ό,τι τέλος αφορά την ονοματολογία από πλευράς ΠΑΣΟΚ, αν και ακόμα δεν έχουν καταλήξει στα πρόσωπα που θα προταθούν, το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα είναι «φθαρμένα» και «καμένα» στη συνείδηση του κόσμου.
Ας μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα δίπλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και η Τόνια Αντωνίου, αλλά και οι λεγόμενοι «μεταρρυθμιστές» στους οποίους συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, στελέχη όπως ο Γιάννης Μανιάτης, ο Παναγιώτης Ρήγας, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, και η Αθηνά Δρέττα.

ΔΗΜΑΡ: Διαφωνεί με ανασχηματισμό (τώρα)

Η άρνηση που εισέπραξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τον Φώτη Κουβέλη στο… όραμά του της «ενωμένης Κεντροαριστεράς» μόνο έκπληξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μπορεί κάποιοι από τους περί την Ιπποκράτους κινούμενους να βάζουν ως πρόθεμα τη στάση της ΔΗΜΑΡ, «προς το παρόν» όμως οι στρατηγικές στοχεύσεις του Φώτη Κουβέλη δείχνουν απόλυτα συγκεκριμένες: Είναι σαφές ότι ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν θέλει να ταυτιστεί με αυτό το ΠΑΣΟΚ ούτε βεβαίως να μοιραστεί τη φθορά του.
Την ίδια ώρα, με λεπτούς, «χειρουργικούς» θα μπορούσε να πει κάποιος, χειρισμούς επιχειρεί να οριοθετήσει τις σχέσεις του με το κυβερνητικό σχήμα. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση που είναι ειδικού σκοπού αλλά δεν μας έχει απασχολήσει το ενδεχόμενο να συμμετέχουμε σ’ αυτό με κεντρικά πολιτικά στελέχη», έλεγε στο «Π» κορυφαία πηγή της Αγ. Κωνσταντίνου. Η ίδια πηγή συμπλήρωνε πως «δεν είναι καιρός για ανασχηματισμό, διότι δεν έχουμε χρόνο για νέους υπουργούς που θα πρέπει να ενημερωθούν από την αρχή». Αν, όμως, επιβεβαιωθούν τα σενάρια που κυκλοφορούν, η ΔΗΜΑΡ θα κληθεί σύντομα –έως τα μέσα Μαρτίου λένε οι πληροφορίες– να απαντήσει στο δίλημμα «πιο ενεργή συμμετοχή στην κυβέρνηση ή όχι». Και η απάντησή της στο ερώτημα μπορεί να είναι καταλυτική.
«Η ΔΗΜΑΡ θα μπει στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, αν δεν γίνεται αλλιώς» λένε κάποιες εκτιμήσεις, την ώρα που δεν θα ήθελε να δείξει ούτε ανακόλουθη, ούτε όμως να αναγκαστεί να μπει σε λογική «πατερίτσας». Με τον Αντώνη Μανιτάκη και τον Αντώνη Ρουπακιώτη να έχουν πολλές φορές, έως τώρα, χρειαστεί «ειδικό χειρισμό», τα πολιτικά στελέχη που θα κληθούν να μπουν στην κυβέρνηση, αν «δεν γίνεται αλλιώς», απλώς… εύχονται «να μπούμε σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση θα δείξει το… κοινωνικό της πρόσωπο».
Στελέχη όπως για παράδειγμα ο Δημήτρης Χατζησωκράτης ή ο Νίκος Μπίστης, πιστά στο ιδεόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ακούγονται ως προτεινόμενα για συμμετοχή στην κυβέρνηση, την οποία όμως, αν αποφασίσει τελικά η ΔΗΜΑΡ, θα έχει λάβει την απόφαση όχι με τη μεγαλύτερη προθυμία του κόσμου…

Γιάννης Βασιλακόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα