«Πάπας» ο… Ιερώνυμος;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Γερμανός Ποντίφικας οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά από μια οκταετή θητεία πνιγμένη στα σκάνδαλα και στο πλήθος εγκληματικών, ηθικής τάξεως, παραπτωμάτων στα οποία ενεπλάκησαν αρκετοί καθολικοί αρχιερείς.
Η Εκκλησία της Ελλάδος περιμένει χωρίς έκδηλο άγχος τον «λευκό καπνό» από την Capela Sixtina, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η ιστορική αυτή παραίτηση –μια και είχε να συμβεί περίπου επτά αιώνες– δεν αλλάζει την ατζέντα της συζήτησης και στην Εκκλησία της Ελλάδος. Και τούτο γίνεται τόσο

στο επίπεδο της ισοβιότητας των ιεραρχών, όσο και στο –παραμερισμένο(;) τον τελευταίο καιρό– πεδίο της αυτοκάθαρσης της Ιεραρχίας.
Με άλλα λόγια, τι θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος αν προκύψουν, για παράδειγμα, ευθύνες αρχιερέων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, παράνομος ή… παράλογος πλουτισμός, ή ακόμη και ενδεχόμενη αποκάλυψη υποθέσεων που θα εμπλέκουν κάποιους μεγαλοσχήμονες της Εκκλησίας της Ελλάδος σε σεξουαλικά σκάνδαλα; Ή και ανικανότητα κάποιου ιεράρχη να ασκήσει για λόγους υγείας τα καθήκοντά του;
Και οι δυο πτυχές του ζητήματος «καίνε», με αποτέλεσμα να μη συζητιούνται με θόρυβο στους κόλπους της Ιεραρχίας. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό πως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος υποφέρει από ένα πολύ σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας, το οποίο ναι μεν ελέγχεται, αλλά παραμένει υπαρκτό.
Πρώτος είχε θέσει ζήτημα ισοβιότητας, πριν από τρία χρόνια, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, αποχωρώντας από τη θέση του στα 72 του χρόνια. Το θέμα έκλεισε όμως άμεσα, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το άνοιξε με αφορμή την περίπτωση του 75χρονου Μητροπολίτη Κίτρους, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα.

Τα ηλικιακά
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν μητροπόλεις που διοικούνται από ιεράρχες οι οποίοι υπερβαίνουν το 80ό έτος, ενώ κάποιοι ιεράρχες, που πλησιάζουν σε αριθμό τους 15, έχουν ηλικία που κυμαίνεται από τα 81 έως τα 87 έτη. Επίσης, 16 ιεράρχες είναι από 71 έως 80 ετών. Οι περισσότεροι, και συγκεκριμένα 24 ιεράρχες, βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα από 61 έως 70 ετών. Ακόμα, 20 Μητροπολίτες έχουν ηλικία από 51 έως 60 ετών, ενώ οι «νέοι» της ιεραρχίας είναι μόλις έξι, με ηλικία που κυμαίνεται από 40 έως 50 ετών.
Δεν είναι όμως μονάχα το ζήτημα της ηλικίας που βάζει επί τάπητος τον, για κάποιους –και εκκλησιαστικούς κύκλους–, παρωχημένο θεσμό της ισοβιότητας. Είναι και η εμπλοκή, αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ονομάτων αρχιερέων σε σκάνδαλα ή άλλες ανάρμοστες για το σχήμα τους υποθέσεις, οι οποίες συνέστησαν μάλιστα πριν από χρόνια έναν καθημερινό, πάγιο και τετριμμένο όρο στην ειδησεογραφία ‒ το παραεκκλησιαστικό κύκλωμα…
Υποθέσεις που «μύριζαν» και που –παρά το γεγονός ότι κινητοποίησαν τη διαδικασία της αυτοκάθαρσης‒ «έκαψαν» κατά βάση «τελειωμένους» αρχιερείς και οι φάκελοί τους δεν εκκαθαρίστηκαν πλήρως… Μητροπολίτες μπλεγμένοι σε σεξουαλικά σκάνδαλα, αλλά και Αρχιερείς με ανεξήγητα παχουλούς λογαριασμούς στην τράπεζα, «λέκιασαν» την Αρχιεπισκοπία Χριστόδουλου. Όμως, και το τελευταίο χρονικό διάστημα «άνοιξαν ζητήματα» με αρχιερατική «σκιά».
Με μια σκληρή επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ζήτησε πρόσφατα να κινητοποιηθεί ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα των ελέγχων του ΣΔΟΕ, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως η σιωπή πλήττει την Εκκλησία. «Δεν επιτρέπεται ούτε ο κάθε Μητροπολίτης να επιχειρεί πανικόβλητος να περισώσει με δηλώσεις το κύρος του ή να διαψεύσει μετά βδελυγμίας τις εναντίον του συκοφαντίες, ούτε να αιωρούνται σκανδαλιστικές υποψίες, ούτε τελικά να διασύρεται το όνομα της Εκκλησίας μας» σημειώνει στην επιστολή του.
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κάνει λόγο για «αήθη πολεμική κατά της Εκκλησίας», ενώ χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα ως «ασύλληπτες μυθοπλασίες, συκοφαντικές αοριστίες και προκλητικές διαδόσεις». «Να ζητήσετε άμεσα και επισήμως από το ΣΔΟΕ, ως ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, ή υπεύθυνα να διαψεύσουν τα διαδιδόμενα ή να επιβεβαιώσουν την όποια αλήθεια μας αφορά ή ακόμη να προβούν τελικά σε έλεγχο των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων όλων μας» προτείνει στον Αρχιεπίσκοπο.
Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα των Μητροπολιτών Περιστερίου και Θεσσαλιώτιδος ως ελεγχόμενοι από τον ΣΔΟΕ. Τόσο η Αρχιεπισκοπή όσο και η Ιερά Σύνοδος δεν έχουν κάνει την παραμικρή αναφορά στο θέμα, ενώ μόνο ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε «φανφάρες» την επιστολή και την αντίδραση του Μητροπολίτη Μεσογαίας, επισημαίνοντας πως «αυτά είναι φανφάρες. Εγώ δεν λειτουργώ με φανφάρες».
«Έχω ήδη προηγηθεί της επιστολής. Έχω επικοινωνήσει με τον κύριο Στασινόπουλο ‒ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ‒ και έχω ενημερωθεί» σχολίασε ερωτηθείς από εκκλησιαστικό πρακτορείο σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει με την επιστολή του Μητροπολίτη Μεσογαίας και αν θα τη θέσει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Με τον τρόπο αυτόν, άνοιξε ένα ακόμη μέτωπο ‒ από τα πολλά που «κρατάνε χρόνια» για τον ηγέτη της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα