ΗΠΑ: «Δεν θα γίνει άμεσα επέμβαση στη Συρία»

Του Γιάννη ΝτάσκαΜπλόφα ή συμφωνία;

«Δεν πρόκειται να γίνει επέμβαση Αμερικανών στη Συρία πριν γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για τα χημικά, την προέλευσή τους και το στόχο εκείνου που τα χρησιμοποίησε» μας είχε πει ελληνοαμερικανός αξιωματούχος που διατηρεί στενή σχέση με το Επιτελείο του Μπάρακ Ομπάμα λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της τραγωδίας στη Συρία.

Τότε πολλοί έλεγχαν και έγραφαν ότι είναι ζήτημα ωρών η επέμβαση στη Συρία και ο βομβαρδισμός του προεδρικού Μεγάρου με στόχο να έχει και ο Άσαντ την τύχη του Καντάφι.

Πιο

πολύ απ’ όλους φαινόταν να σπρώχνει στην επίθεση κατά της Συρίας η Τουρκία με προφανή στόχο να καταφέρει να ελέγξει την περιοχή του Κουρδιστάν και να αποτρέψει τη δημιουργία του Κουρδιστάν εν τέλει.

Το Κουρδιστάν όμως, το θέλει και η Ρωσία, το θέλουν και οι ΗΠΑ και είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να μπορέσουν να συνεννοηθούν οι δυο χώρες με εκατέρωθεν παραχωρήσεις.

Δεν έγινε επέμβαση. Αντίθετα πριν λίγο σημειώθηκε μια διπλωματική κίνηση από πλευράς Ρωσίας και Συρίας, η οποία είτε αποτελεί ύστατο ελιγμό πριν το αποψινό διάγγελμα Ομπάμα, είτε αποτελεί προάγγελο της τελικής συμφωνίας Ρωσίας και ΗΠΑ για το νέο καθεστώς (de facto τριχοτόμηση ή διχοτόμηση) που θα ισχύσει στη Συρία.

Θυμίζουμε πως ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συμφώνησε με τη Ρωσία ώστε να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Το εννοεί πράγματι;

Αυτό είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Πολλοί μιλούν απλώς για ελιγμό της πλευράς Συρίας και Ρωσίας, ώστε να κερδίσουν χρόνο.Οι ΗΠΑ έχουν τρόπο να διαπιστώσουν τις πραγματικές προθέσεις και ο λίγος χρόνος που θα απαιτηθεί δεν αποτελεί ουσιαστικό χάσιμο χρόνου.

Ίσως λοιπόν να γίνεται στο παρασκήνιο πραγματική διευθέτηση, να μην γίνει τελικά επέμβαση στη Συρία και το Κουρδιστάν να έρχεται πιο κοντά.

Τότε η κρίση θα μεταφερθεί στην Τουρκία και η κατάληξη θα είναι η αλλαγή του χάρτη της περιοχής. Ζητούμενο είναι εάν ο νέος χάρτης θα έχει τα χαρακτηριστικά της νέας Γιάλτας, δηλαδή σύγκρουση και στη συνέχεια πολιτική συμφωνία η μήπως κατευθείαν πολιτική συμφωνία.

Ο Ελληνοαμερικανός αξιωματούχος προβλέπει σήμερα ότι «ΔΕΝ θα χρειαστεί επέμβαση των Αμερικανών στη Συρία». Άρα δεν θα εξαγγείλει επέμβαση ο Ομπάμα αργότερα σήμερα. Εκτός κι αν όλοι μπλοφάρουν επιδιώκοντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Κάτι τέτοιο όμως, δε φαίνεται από πουθενά…

Σχετικά άρθρα:

«Ναι» λέει η Δαμασκός στο Ρωσικό σχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα