Νορβηγία: Ο Μπρέβικ στη φυλακή και οι ακροδεξιοί στην κυβέρνηση

Δύο χρόνια μετά το μακελειό που συγκλόνισε την Νορβηγία και ολόκληρο τον κόσμο με πρωταγωνιστή τον ακροδεξιό Αντερς Μπρέιβικ που σκότωσε 77 ανθρώπους στο νησί Ουτόγια, η ακροδεξιά αναμένεται να ανέβει στην κυβέρνηση.

Μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν εχθές Δευτέρα, από τις οποίες αναδείχθηκε νικήτρια η κεντροδεξιά Ερνα Σόλμπεργκ με το Συντηρητικό Κόμμα, η «Σιδηρά Ερνα» ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση με το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου που τάσσεται κατά της μετανάστευσης, και του οποίου μέλος ήταν και

ο Μπρέιβικ.

Όπως έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις η Σόλμπεργκ αναμενόταν να εκτοπίσει τους Εργατικούς του Γιενς Στόλτενμπεργκ, μετά την παραδοχή ήττας του οποίου η «Μέρκελ του Βορρά», όπως πολλοί την χαρακτηρίζουν, δήλωσε πως η νίκη της είναι «ιστορική για τα κόμματα της κεντροδεξιάς».

Την ώρα που ο νορβηγικός λαός φαίνεται πως τιμώρησε τον κεντροαριστερό Στόλτενμπεργκ κατηγορώντας τον πως δεν επένδυσε τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο ώστε να ενισχύσει την οικονομία της Νορβηγίας, η Σόλμπεργκ, χαμογελαστή και πιο προσιτή από ό,τι στο παρελθόν, υποσχόταν φοροαπαλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις.

Βέβαια, παρά τα χαμόγελα αν τελικά προχωρήσει σε συνασπισμό με το Κόμμα της Προόδου, μπορεί να αποτρέψει άλλους πιθανούς συμμάχους της, όπως Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι βλέπουν με σκεπτικισμό αυτή τη συγκατοίκηση.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πλέον το Κόμμα της Προόδου της Σιβ Γιένσεν ακολουθεί την πολιτική που ακολουθούν τα υπόλοιπα κεντροδεξιά κόμματα σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Το Κόμμα της Προόδου δεν έχει καμία σχέση με όσα έκανε ο Μπρέιβικ. Είναι άσχετο θέμα. Κανένας Νορβηγός με ελάχιστη νοημοσύνη δε συνδέει τον Μπρέιβικ με το κόμμα σήμερα», δήλωσε ο Κέτιλ Κόλσρουντ της συντηρητικής εφημερίδας Aftenposten.

Ωστόσο, οι επιζώντες του μακελειού στο νησί Ουτόγια δεν έχουν την ίδια άποψη.

«Με τρομοκρατεί το γεγονός ότι το Κόμμα της Προόδου μπορεί να αναλάβει εξουσία. Κάποια από τα πιο σημαντικά στελέχη του ακολουθούν ακόμα σκληρή ρητορική κατά της μετανάστευσης. Αυτού του είδους η ρητορική θα οδηγήσει σε ακόμα πιο εχθρικό κλίμα», δήλωσε ο 29χρονος επιζών Βέγκαρντ Γκρόσλι Βενεσλαντ.

Από την πλευρά της η Γιένσεν υποστηρίζει πως το κόμμα της είναι «φιλελεύθερο» και απορρίπτει την ετικέτα του «λαϊκισμού». Παρόλα αυτά ίσως οι θέσεις της απομακρύνουν τους συμμάχους της Σόλμπεργκ και αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας συνασπισμό μοναχά με την Γιένσεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα