Ιός «λίστα Λαγκάρντ» χτυπά την Ιπποκράτους!

Του ΣΠΥΡΟΥ ΝΑΝΝΟΥ

Όταν το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί τα… μεσάνυχτα να «απολογηθεί» για τη λίστα Λαγκάρντ και να εξηγήσει με non paper πώς αυτή βρέθηκε στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, τότε ο καθείς καταλαβαίνει πως κάτι… μυρίζει! Και, μάλιστα, αυτή η… μυρωδιά συνεχίζει να αιωρείται στους διαδρόμους –όχι μόνο της Ιπποκράτους– με τον πρόεδρο του κόμματος να μην πείθει

με τις απαντήσεις που έδωσε σε δημοσιογράφους και βουλευτές του κόμματος.
Η κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να δώσει το στικάκι στο Μέγαρο Μαξίμου και να δείξει πως το είχε… σπίτι του –όπως κατήγγειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Αλέξη Τσίπρα– προκαλεί ποικίλα ερωτήματα, για τα οποία όποτε κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέτυχε να δώσει τις κατάλληλες εξηγήσεις.
Συγκεκριμένα, παραμένει ακόμη αναπάντητο το μείζον ερώτημα, γιατί η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα 1.991 καταθετών στην Ελβετία βρέθηκε εξωθεσμικά στην κατοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από την Ιπποκράτους, με τρεις διαφορετικές ανακοινώσεις, ότι η λίστα είχε «ξεχαστεί» μαζί με άλλα αρχεία στον φορητό υπολογιστή του πρώην υπουργού Οικονομικών, δεν επαρκούν για να εξηγήσουν τα ανεξήγητα:
•    Γιατί, δηλαδή, ο κ. Βενιζέλος έκρινε σκόπιμο να κρατήσει ο ίδιος αντίγραφο της λίστας, όταν αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών.
•    Καμία θεσμική ιδιότητα που είχε από τότε δεν δικαιολογούσε την κίνησή του.
•    Επρόκειτο για ένα υλικό που αφορούσε φορολογικές υποθέσεις, ένα υλικό-βόμβα που περιείχε ονόματα 1.991 καταθετών, οι οποίοι ήταν ενδεχομένως ύποπτοι για φοροδιαφυγή.
Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:
•    Δεν διευκρίνισε τι εντολές είχε δώσει στον κ. Διώτη.
•    Ποιος ήταν ο λόγος που κράτησε ένα τόσο μεγάλο διάστημα στην κατοχή του τη λίστα χωρίς να την αξιοποιήσει.
•    Απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι πρόκειται για ηθική χυδαιότητα να κατηγορεί τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ πως έκανε εκλογές με αυτό το υλικό, και είπε το εξής: «Εγώ είμαι αυτός που ψήφισα την άρση του τραπεζικού απορρήτου και που έστειλα στη Βουλή τη λίστα όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και επί των ημερών μου έγιναν οι πρώτες συλλήψεις φοροφυγάδων».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», το θέμα με τη λίστα Λαγκάρντ το συζήτησε με στενούς του συνεργάτες την Τρίτη το βράδυ και η συζήτηση διήρκεσε μέχρι τις πρωινές ώρες. Αποφασίστηκαν ο χειρισμός και τα επόμενα βήματα και δεν είναι τυχαίο πως την επομένη ημέρα στο ΑΠΕ φιλοξενούνταν «θέσεις» για την ενόχληση της Ιπποκράτους σχετικά με το θέμα. Σε νέα σύσκεψη, αποφασίστηκε το θέμα να πάει στην κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξηγήσεις χωρίς, όμως, «διάρκεια».
Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως για τη λίστα Λαγκάρντ ο πρόεδρος του Κινήματος αρκέστηκε να πει πως «αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χτυπήσουν εμένα, τους θυμίζω ότι ξέρω να σηκώνω βάρη στο όνομα της χώρας και της παράταξης με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Με απόλυτη διαφάνεια και με όπλο την αλήθεια που σαρώνει κάθε συν
Keywords
Τυχαία Θέματα