Ηλεκτρονικό τσιγάρο και τσιρότο νικοτίνης βοηθούν στη διακοπή του τσιγάρου

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα τσιρότα νικοτίνη, έχουν παρόμοιο ποσοστό επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος, ενώ παράλληλα βοηθάνε αποτελεσματικά στη μείωση του καπνίσματος, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας τον καθηγητή Κρις Μπούλεν του πανεπιστημίου του Όκλαντ και τους υπόλοιπους ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Lancet” και το πρακτορείο Ρόιτερ, στο τέλος του εξαμήνου της έρευνας, περίπου ένας στους 20 καπνιστές (ποσοστό 5,7%) είχε καταφέρει να κόψει το τσιγάρο. Ανά ομάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας υπήρχε στην πρώτη με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (7,3%), ακολούθησε η ομάδα με τα τσιρότα (5,8%), ενώ δεν ήταν αμελητέο το ποσοστό επιτυχίας στην ομάδα με τα πλασέμπο ηλεκτρονικά τσιγάρα (4,1%).

Μεταξύ όσων δεν έκοψαν το κάπνισμα, αλλά, πάντως, το μείωσαν, η ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε περισσότερο στην ομάδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου (57%), ενώ μικρότερη ήταν η μείωση (41%) στην ομάδα των τσιρότων. Όσοι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα, άργησαν περισσότερο να αρχίσουν πάλι το κάπνισμα (κατά μέσο όρο μετά από 35 μέρες) και κάπνιζαν πλέον λιγότερα τσιγάρα, σε σχέση με όσους έκαναν χρήση τσιρότων (14 μέρες) ή πλασέμπο ηλεκτρονικών τσιγάρων (12 μέρες).

Εξάλλου, μετά από το εξάμηνο, πολύ περισσότεροι καπνιστές (περίπου το ένα τρίτο) συνέχισαν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο έναντι μόλις 8% που συνέχιζαν την χρήση των τσιρότων νικοτίνης. Όταν ερωτήθηκαν αν θα συνιστούσαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε άλλους, η μεγάλη πλειονότητα των καπνιστών (σχεδόν 90%) απάντησαν θετικά έναντι ποσοστού 56% για τα τσιρότα.

Ωστόσο στις 8 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα κληθεί να εγκρίνει αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει εφεξής να διέπονται από τις αυστηρότερες ρυθμίσεις για τα ιατρικά προϊόντα (όπως συμβαίνει ήδη με τα τσιρότα νικοτίνης).
Keywords
Τυχαία Θέματα