Ιαπωνία: “Δεν είναι ανησυχητική” η διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη Φουκουσίμα

Ο Σουίντσι Τανάκα, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε πως: “Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχίες” και συνέχισε λέγοντας “Δεν μπορεί ν’ αρνηθεί κανείς ότι ραδιενεργό ύδωρ διαφεύγει στη φύση, αλλά δεν υπάρχει λόγος για υπερβολική ανησυχία όσον αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, υποστηρίζοντας πως “Δεν πιστεύω ότι όσα είπε ο ‘Αμπε είναι επιστημονικώς

αβάσιμα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η διαρροή. Το ότι λέμε πως δεν είναι ανησυχητικό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε κάτι”.

Από τον Τανάκα ζητήθηκε να σχολιάσει τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο ‘Αμπε, το Σάββατο, ενώπιον της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, πριν ανατεθεί στο Τόκιο η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Απαντώντας σε ερώτηση μέλους της ΔΟΕ για τις πρόσφατες διαρροές ραδιενεργού ύδατος στη Φουκουσίμα, ο ‘Αμπε τόνισε: “Μη βλέπετε τους τίτλους των εφημερίδων, αλλά την πραγματικότητα. Οι επιπτώσεις έχουν περιοριστεί σε μια ζώνη 0,3km2 στο λιμάνι της Φουκουσίμα και “δεν υπήρξαν, δεν υπάρχουν και δε θα υπάρξουν προβλήματα για την υγεία”.

Ο ‘Αμπε διαβεβαίωσε ότι “η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι δεν έχει προκληθεί και δε θα προκληθεί ποτέ καμία ζημιά στο Τόκιο”.
“Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί για τον πυρηνικό σταθμό είναι ένας σεισμός ή ένα τσουνάμι που θα κατέστρεφαν ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα”, πρόσθεσε.

Η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) “δε διαχειρίστηκε το πρόβλημα των διαρροών με τον κατάλληλο τρόπο”, παραδέχθηκε ωστόσο ο Τανάκα, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει η ίδια τον έλεγχο των επιχειρήσεων.

“Η πυρηνική αρχή θα λάβει και αυτή μέτρα για να σταματήσει το πρόβλημα των διαρροών”, τόνισε.

Ο Τανάκα προειδοποίησε τέλος ότι πρέπει κάποια στιγμή να απορριφθεί στη θάλασσα ραδιενεργό ύδωρ, το οποίο είναι αποθηκευμένο στις δεξαμενές “εφόσον φιλτραριστεί σε ένα αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα επίπεδο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα