Η τράπεζα που μοιράζει χρόνο…

Τράπεζα χρόνου! Μα καλά, θα ήταν η εύλογη απορία, μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο; Ίσως πριν μερικά χρόνια να ήταν πράγματι αδιανόητο, όχι όμως πια.

Τι είναι η τράπεζα χρόνου;

Πρόκειται για ένα δίκτυο αλληλέγγυας οικονομίας, για ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, όπως και πολλές άλλες τράπεζες με τη διαφορά πως το μέσο συναλλαγής είναι ο χρόνος.

Όσο για το ποιοι μπορούν να γραφτούν, οι τράπεζα

χρόνου Εξαρχείων είναι ανοικτή σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, αρκεί να είναι από 18 ετών και πάνω, ακόμα και άνεργους, συνταξιούχους και επαγγελματίες.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί πως μπορεί στην Ελλάδα κάτι τέτοιο να ξενίζει, αλλά στο εξωτερικό ισχύει εδώ κια πολλά χρόνια. Χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία ή η Αργεντινή και οι ΗΠΑ διαθέτουν τις δικές τους τράπεζες χρόνου. Όμως η ανάγκη που δημιουργήθηκε λόγω της κρίσης ώθησε τους ανθρώπους στη δημιουργία και εδώ “αυτής” της ιδιαίτερης τράπεζας.

Όσο για το πως λειτουργεί, είναι αρκετά πιο απλό από ότι ακούγεται ή μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Μέσω τις τράπεζας μπορούν να ανταλλαχθούν υπηρεσίες με μονάδα συναλλαγής την ώρα. Όλες οι υπηρεσίες έχουν ίση αξία, είτε είναι χειρωνακτικές, είτε απαιτούν εξειδίκευση είτε όχι.

Όποιος ενδιαφέρεται αρκεί να συμπληρώσει μία υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής στην τράπεζα χρόνου των Εξαρχείων, να πληροί τους όρους (αναφέρονται στην αρχή του κειμένου), ενώ υπάρχει ομάδα διαχείρισης αλλά και συνέλευση η οποία γίνεται μια φορά το μήνα, κάθε πρώτη Δευτέρα το μήνα.

Βήμα 1: Συμπλήρωση αίτησης νέου μέλους (για όσους δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη αίτηση)

Βήμα 2: Ηλεκτρονική επικοινωνία στη διεύθυνση [email protected] στην οποία ζητείται η προσφερόμενη υπηρεσία ή τηλεφωνική επικοινωνία στο 6980403447

Βήμα3: Σε περίπτωση ηλεκτρονικού αιτήματος αποστέλλεται απάντηση εντός 24ων ωρών με πληροφορίες για το μέλος/η το οποίο/α προσφέρει/ουν την υπηρεσία. Αντίστοιχα σε περίπτωση τηλεφωνικής επικοινωνίας, δίνονται άμεσα οι σχετικές πληροφορίες, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 19.00 με 22.00.

Βήμα 4: Ακολουθεί η επικοινωνία μεταξύ των συναλλασσόμενων

Βήμα 5: Μετά την πραγματοποίηση της συναλλαγής επιβεβαιώνεται η ολοκλήρωση της υπηρεσίας από τους δύο συνδιαλεγόμενους επικοινωνόντας με την Ομάδα Διαχείρισης ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά (όπως το βήμα 2) η οποία χρεώνει και πιστώνει αντίστοιχα τους συμβαλόμενους.

Όλες οι προσφερόμενες και ζητούμενες υπηρεσίες, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, επισυνάπτονται στον “πίνακα υπηρεσιών”. Επιπλέον, ενημερωμένο αντίγραφο του πίνακα αυτού θα λαμβάνετε κάθε Παρασκευή και μπορείτε επίσης να το βρίσκετε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων exarchia.pblogs.gr .

Τέλος, για να τροποποιήσετε ή να συμπληρώσετε τις προσφερόμενες και ζητούμενες υπηρεσίες που έχετε δηλώσει στην αίτηση εγγραφής, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Ομάδα Διαχείρισης (όπως στο βήμα 2) .

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Διαχειριστική Ομάδα Τράπεζας Χρόνου Εξαρχείων «συν χρόνω». Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων.

Πηγή: anergoidimosiografoi.blogspot.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα