Η ταράτσα ανοίγει με… εννιά εφιαλτικούς κλόουν στο θέατρο «Λαμπέτη»

Το θέατρο επιστρέφει το καλοκαίρι στη δροσερή ταράτσα του «Λαμπέτη», με τη διαχρονική και επίκαιρη σατιρική βρετανική κωμωδία «Ωχ! Τι κόσμος γιαγιά!» του Μπάρι Κιφ. Η κωμωδία παρουσιάζεται από τις 15 Ιουνίου, σε μία από τις πιο όμορφες καλοκαιρινές σκηνές που ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου και επαναλειτουργεί ύστερα από οκτώ χρόνια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Την

ανακαίνιση του θεάτρου και την πραγματοποίηση της παράστασης ανέλαβε η νεοσύστατη εταιρεία παραγωγής «Teatro», της οποίας την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Τάσος Ιορδανίδης. Μεγάλο «ρίσκο», αλλά και μεγάλη «επιθυμία» του ήταν να ξανανοίξει την ταράτσα του «Λαμπέτη».
Σήμερα, που το κατάφερε, αισθάνεται «αισιόδοξος». Το έργο που επέλεξαν να παρουσιάσουν υπόσχεται «γέλιο, όχι με την έννοια του γαργαλητού και του αγοραίου», τονίζει. Ο Kιφ μαστιγώνει με μαεστρία την «ατομική σκληρότητα και κλείνει το μάτι στους θεατές, οι οποίοι θα κάνουν πολλές προσωπικές αναγωγές, θα λογοκρίνουν και ίσως τους δοθεί μία ευκαιρία να αυτολογοκριθούν».
Τολμηρός και βωμολόχος, ο βραβευμένος και πολυγραφότατος Βρετανός σατιρικός Μπάρι Κιφ «ακρωτηριάζει» όλες τις κοινωνικές τάξεις και «φωτογραφίζει» την ανθρώπινη λούμπεν διάθεση μέσα από το «Ωχ! Τι κόσμος γιαγιά!».
Απαγορεύτηκε
Πρόκειται για διασκευή του ομότιτλου έργου του Τόμας Μίντλετον, που γράφτηκε το 1605. Ο Κιφ θέτει την εξέλιξη του έργου και μεταφέρει πρόσωπα και καταστάσεις στη δεκαετία του ’80. Την πρώτη απόπειρα της διασκευής του ο Κιφ την έκανε το 1977, αλλά απαγορεύτηκε, καθώς χαρακτηρίστηκε «ακραία» και «επικίνδυνη». Το 1984 ο συγγραφέας επανήλθε και σήμερα το έργο θεωρείται μία από τις καλύτερες και πλέον κλασικές κωμωδίες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Αννα Παναγιωτοπούλου, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο Τάσος Ιορδανίδης, η Σοφία Φαραζή, ο Ορέστης Τζιόβας, ο Γιάννης Σαρακατσάνης, ο Σταύρος Σβήγκος, η Τερέζα Γριμάνη και ο Μιχάλης Τιτόπουλος απαρτίζουν τον θίασο, που προσδοκά να «καυτηριάσει» με κωμικό τρόπο τη διαφθορά και την παντελή έλλειψη ηθικής των «σηματοδοτημένων» ηρώων του έργου, «εννέα εφιαλτικών κλόουν», όπως τους χαρακτηρίζει ο Τάσος Ιορδανίδης ή των «εννέα κωμικών ηρώων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν αρχέτυπα, τα οποία συναντάμε καθημερινά στον σκληρό και πολλές φορές απάνθρωπο δυτικό πολιτισμό», σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα Θάλεια Ματίκα.
«Ο συγγραφέας με έκανε πολλές φορές να αναρωτηθώ σε τι κόσμο ζούμε. Μας έδωσε την αφορμή να σχολιάσουμε με ακραία κωμικό τρόπο -το επιβάλλει η γραφή του- τη διαφθορά που υπήρχε, υπάρχει και δυστυχώς θα υπάρχει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα».
Η παράσταση υπόσχεται πως θα «κάνει το κοινό να γελάσει και να ξεχαστεί. Πέρα από το κείμενο, το επιβάλλει και η εποχή».
Τη μετάφραση υπογράφει ο Ερρίκος Μπελιές, τη μουσική ο Παναγιώτης Τσεβάς, τα σκηνικά ο Γκάι Στεφάνου και τα κοστούμια η Μάρλι Αλειφέρη.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Από τη μια η οικογένεια της φοβερής γιαγιάς Σπράιτλι (μια φτωχή οικογένεια, που ζει στήνοντας κομπίνες με… κοκορομαχίες). Από την άλλη ο κόσμος του μεγαλοαστού Οράτιου Κλότον (σεξομανής, διεφθαρμένος πολιτικός). Στη μέση ο σκανδαλοθήρας δημοσιογράφος, ο πληρωμένος αστυνομικός που θέλει απεγνωσμένα ένα δάνειο, ο εργατοπατέρας, η αφελής νεαρά πλουσία που κάνει αγαθοεργίες, ο ξεπεσμένος και αλκοολικός γιατρός, ο φουκαράς, τοξικομανής καλλιτέχνης. Ενα στημένο ατύχημα, που καταλήγει να γίνει δυστύχημα, ενώνει τους δρόμους τους και τους μπερδεύει… αρκετά!

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα