Η συγγνώμη της Süddeutsche Zeitung στον Ζουκερμπεργκ για το σκίτσο με το χταπόδι

Δημόσια συγγνώμη ζήτησε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung για μια γελιογραφία που δημοσίευσε και απεικονίζει τον ιδρυτή του facebook Μαρκ Ζουκερμπεργκ ως ένα χταπόδι με μεγάλη μύτη, καθώς θεωρήθηκε «αντισημιτική προπαγάνδα».

Ο γελοιογράφος Μπούρκχαρντ Μορ, που τη σχεδίασε απέρριψε αμέσως τις κατηγορίες απαντώντας με γραπτή δήλωση που έστειλε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι:

«Ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός αποτελούν ιδεολογίες οι οποίες μου είναι εντελώς ανοίκειες. Για αυτό ακριβώς έχω συγκλονιστεί που μία από τις γελοιογραφίες μου κρίνονται υπό αυτό το πρίσμα».

Το πρωτότυπο σκίτσο που δημοσιεύθηκε σε ποσοστό μικρότερο του 10% των φύλλων της έκδοσης της περασμένης Παρασκευής, απεικονίζει τον Ζουκερμπεργκ σε μορφή χταποδιού με τα πλοκάμια του να κρατούν υπολογιστές και smartphones και το καπέλο που φορά το χταπόδι, που απεικονίζεται με σγουρά μαλλιά και ένα χαμόγελο στα παχιά χείλη του, αναγράφει τον λογότυπο του facebook.

Σε ένα από τα πλοκάμια του μάλιστα το χταπόδι κρατάει το λογότυπο του WhatsApp, της εφαρμογής που εξαγόρασε την περασμένη εβδομάδα έναντι 19 δισ. δολαρίων, η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ.

Η εφημερίδα, του είχε στείλει ήδη μήνυμα την Κυριακή μέσω του Twitter ζητώντας του συγγνώμη για το σκίτσο.

Ο Μορ τροποποίησε την αρχική γελοιογραφία και πλέον το πρόσωπο του Ζούκερμπεργκ αντικαταστάθηκε από ένα ορθογώνιο κουτί και δημοσιεύθηκε στο 90% της έκδοσης της Παρασκευής.

Σοκαριστικό και σχεδόν απομίμηση μιας γελοιογραφίας των Ναζί από το 1938 χαρακτήρισε το αρχικό σκίτσο ο Εφραίμ Ζούροφ των Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ στην Ιερουσαλήμ, ενώ πρόσθεσε ότι: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μία οσμή αντισημιτισμού αναδίδεται από αυτό».

«Ο Ζούκερμπεργκ δεν έχει μεγάλη μύτη, αλλά σε αυτή τη γελοιογραφία η μύτη του είναι τονισμένη. Η γαμψή μύτη είναι η τυπική καρικατούρα του Εβραίου» είπε ο Ζούροφ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος σχεδίασε αυτή τη γελοιογραφία δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ο Ζούκερμπεργκ είναι Εβραίος. Είναι κλασικό. Οι Εβραίοι καταλαμβάνουν τον έλεγχο του κόσμου. Ενισχύει όλα τα στερεότυπα για τους Εβραίους».

Παράλληλα, η γελοιογραφία προκάλεσε και αρκετά οργισμένα σχόλια από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Οποιοσδήποτε γνωρίζει τις γελοιογραφίες μου κι εμένα γνωρίζει επίσης ότι δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μου να δυσφημίζω ανθρώπους λόγω της εθνικότητάς τους, των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων ή της προέλευσης της οικογένειάς τους» υποστήριξε ο Μορ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εμπνεύστηκε τη γελοιογραφία από το χταπόδι που εμφανίζεται στην ταινία «Οι Πειρατές της Καραϊβικής» και δεν είχε καμία απολύτως πρόθεση να μεταδώσει κάποιο αντισημιτικό μήνυμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για εμένα το θέμα δεν ήταν ο Ζούκερμπεργκ αλλά το facebook. Λυπάμαι πολύ που δημιουργήθηκε αυτή η παρεξήγηση και ίσως να προσέβαλα τα αισθήματα μιας μερίδας αναγνωστών με το σκίτσο μου».

The post Η συγγνώμη της Süddeutsche Zeitung στον Ζουκερμπεργκ για το σκίτσο με το χταπόδι appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα