Η Μέρκελ «μπουκώνει» με κρατικό χρήμα τη Βρέμη

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες κατηγορούν την Γερμανία ότι με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρωζώνη το ευρώ οδηγείται στην καταστροφή. Οι Γερμανοί που φαίνονται υπέρμαχοι του «ξεπουλήματος» σε κάθε τι που έχει σχέση με το κράτος, ειδικά στην Ελλάδα και που έβαλαν στο μάτι το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, στη χώρα τους εφαρμόζουν εντελώς αντίθετες πολιτικές προστατεύοντας την δημόσια περιουσία από ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Ναι

καλά διαβάσατε… το καταχρεωμένο κρατίδιο της Βρέμης το οποίο χαρακτηρίζετε ως η «Ελλάδα της Γερμανίας» βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Όμως, παρόλο που αυτό το κρατίδιο είναι το μικρότερο από τα 16 που υπάρχουν στη Γερμανία αντιτίθεται σθεναρά στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και συνεχίζει κανονικά να χρηματοδοτείται από τον κρατικό κορβανά, χωρίς να να υπάρχει καμία αντίδραση παρόμοια με το χαμό που γίνεται για το ενδεχόμενο νέου χρηματοδοτικού προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα.

Για την Γερμανία όπως φαίνεται η αλληλεγγύη έχει μόνο εθνικό και όχι ευρωπαϊκό χρώμα, καθώς αυτά που αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει και ούτε καν θέλει να ακούει για τον ευρωπαϊκό Νότο, το εφαρμόζει η ίδια στο εσωτερικό της.Μάλιστα το χρέος της Βρέμης έφτασε στα 23,2 δις ευρώ ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα ανήλθε στα 36.661 ευρώ καθώς ο πληθυσμός ανέρχεται στους 652.000 κατοίκους. Για να καταλάβετε στην Ελλάδα το κατ κεφαλήν εισόδημα είναι στα 31.000 ευρώ! Δηλαδή ο κάτοικος της Βρέμης χρωστά περισσότερα από τον Έλληνα!

Η πορεία του χρέους στη Βρέμη:

Το 2000 (με τη Γερμανία να μπαίνει στο ευρώ από το 1999) ήταν 11 διςΤο 2005 εκτοξεύτηκε στα 15 διςΤο 2012 έγινε 23,26 δις

Πάντως το κρατίδιο συνεχίζει να σώζεται κανονικά μέσω τον κρατικό επιχορηγήσεων, αλλά και τα επιτόκια δανεισμού του βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, αφού η χώρα έχει πιστοληπτική αξιολόγησης ΑΑΑ.

Πάντως αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο ευρωπαϊκός Νότος προκειμένου να καταφέρει να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της φτωχοποίησης είναι αυτό που εφαρμόζει το γερμανικό κράτος εδώ και χρόνια μέσω του συνταγματικά κατοχυρωμένου Μηχανισμού Εξισορρόπησης για τα οικονομικά των κρατιδίων. Δηλαδή για να καταλάβετε από το 1950 το γερμανικό Σύνταγμα επιβάλλει στο γερμανικό κράτος να μην υπάρχουν πλούσια ή φτωχά κρατίδια με αναδιανομή πλεονασμάτων.

Πρόκειται για μορφή «καθαρή» χρηματοδότησης, πράγμα που η κ. Μέρκελ στην Ελλάδα απαγορεύει να γίνεται ακόμη και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μας, αλλά και στους δήμους.

Αυτή είναι, όμως, η μεγάλη διαφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Καθώς η Βαυαρία (το πιο πλούσιο κρατίδιο της Γερμανίας) δεν «τιμωρεί, ούτε κερδοσκοπεί, ούτε αφήνει την ελλειμματική Βρέμη στην τύχη της.

Η Βρέμη είναι μια αστική περιοχή με πολλούς δημοσίους υπαλλήλους και με ναυπηγεία τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη κρίση. Η ύφεση στην περιοχή πυκνώνει, η ανεργία αυξάνεται και ο προϋπολογισμός συνεχώς διογκώνεται καθώς επιβαρύνεται και από τις «κοινωνικέ κατοικίες», με το χαμηλό ενοίκιο για ευαίσθητες ομάδες.

Η Ελλάδα δείχνει να έχει πολλές ομοιότητες με την Βρέμη, όμως, η Βρέμη κατάφερε με την βοήθεια της αντιπολίτευσης να περάσει στο Σύνταγμά της το φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις κάτι που έγινε για πρώτη φορά στη Γερμανία. Ο «Γερμανός βασιλιάς των χρεών» κατάφερε έτσι να λειτουργήσει προνοητικά και προστατεύσει το ενδεχόμενο «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας του.

Τέλος, τα γερμανικά ΜΜΕ αποσιωπούν την κατάσταση στη Βρέμη προκειμένου να μην δώσουν τροφή για άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτησης στον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς έτσι θα καταρρεύσει η επιχειρηματολογία της κ. Μέρκελ.

Μήπως ήρθε η ώρα να την ανοίξουμε εμείς;

Keywords
Τυχαία Θέματα