Η Κομισιόν χαιρετίζει τη συμφωνία για τον αγωγό TAP

Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ, χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, την υπογραφή της τριμερούς διακυβέρνητικής συμφωνίας.

Ο αγωγός Trans-Adriatic Pipeline είναι σημαντικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ιταλίας, Αλβανία και Ελλάδας. Η αρχική μεταφορική του ικανότητα είναι τουλάχιστον 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

“Ο αγωγός αυτός έχει καθοριστική σημασία για τη σύνδεση των αγορών φυσικού αερίου

της Ιταλίας και της Ελλάδας και την τροφοδότηση με φυσικό αέριο της Αλβανίας αλλά και, ενδεχομένως, άλλων γειτόνων της ενεργειακής μας κοινότητας”, δήλωσε ο κ. Έτινγκερ.

Και πρόσθεσε:”Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πρώτα συστατικά στοιχεία του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου που αποσκοπεί στην απευθείας σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πλούσιες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας”.

Η σημερινή διακυβερνητική συμφωνία της Αθήνας μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, θέτει το νομικό πλαίσιο για τον αγωγό TAP. Η συμφωνία περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για τις τρεις χώρες και θα διασφαλίσει τη συνεργασία τους κατά την ανάπτυξη του αγωγού TAP.

Keywords
Τυχαία Θέματα