Η απάντηση Στυλιανίδη στα περί «μη βέτο» στο Βουκουρέστι του Βενιζέλου

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνοντας σήμερα εφ’ όλης της ύλης την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, έδωσε την δική του εκδοχή για τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ επί κυβερνήσεως Καραμανλή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η Ελλάδα

το 2008 δεν προέβαλε το δικό της μονομερές βέτο στο Βουκουρέστι.«Δεν ετέθη το θέμα έτσι ώστε να φτάσουμε στην προβολή τέτοιου δικαιώματος αρνησικυρίας. Δεν είναι μια μονομερής πρωτοβουλία της Ελλάδος. Είναι μια συλλογική απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, όπως και δεν ετέθη το θέμα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο. Δεν υπήρξε αναφορά στην προοπτική ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε.» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «ο αλυτρωτισμός, η παραβίαση και η προσβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η διατάραξη των σχέσεων καλής γειτονίας είναι στοιχεία τα οποία ανάγονται στη σφαίρα των γενικών υποχρεώσεων κάθε υποψηφίου κράτους-μέλους. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καλόπιστη διαπραγμάτευση σε σχέση με το όνομα είναι ένα στοιχείο μη καλής γειτονίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να είναι όλοι πολύ ακριβείς στο τι λένε και πώς το λένε. «Κάθε δήλωση υπεύθυνου πολιτειακού και κυβερνητικού παράγοντα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της νομολογίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Τα λαμβάνουμε υπόψη και τοποθετούμαστε με σεβασμό απέναντι σε αυτά, αλλά και απέναντι στον ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό πολιτισμό και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με σεβασμό στις δημοκρατικές και δικαιοκρατικές παραδόσεις που υπηρετεί η Βορειοατλαντική Συμμαχία» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συνέχισε: «Σας παρακαλώ πάρα πολύ να είμαστε ακριβείς και, ει δυνατόν, πανομοιότυποι στη λεκτική διαχείριση των θεμάτων αυτών, γιατί στην εξωτερική πολιτική οι λέξεις είναι πράγματα. Οι λέξεις είναι πράξεις, δεν είναι λέξεις».

Πάντως, η πρώτη απάντηση, προς την τοποθέτηση αυτή του κ. Βενιζέλου, ήρθε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος προέρχεται από την «καραμανλική πτέρυγα» και είναι στενός συνομιλητής του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter έδωσε άμεση απάντηση στα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Ο κ. Στυλιανίδης έγραψε: «Στο Βουκουρεστι η Ελλάδα δεν έμεινε μόνη γιατί δημιούργησε έγκαιρα συμμαχίες. Η διορατικότητα είναι δύναμη στην εξωτερική πολιτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα