Γιατί δεν ασχολείται κανείς με τη Δικαιοσύνη;

Τα δύο πιο «καυτά θέματα» στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση είναι οι επικείμενες αλλαγές στο τραπεζικό μας σύστημα και –κυρίως- στον τρόπο απονομής Δικαιοσύνης στη χώρα. Για τις τράπεζες έχουν πολλά ειπωθεί. Περιέργως, γύρω από το θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη, τηρείται μια περίεργη ένοχη σιωπή. Ουδείς συζητά το θέμα, όλοι όμως γνωρίζουν ότι οι θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις όχι μόνον είναι απαραίτητες αλλά αναπόφευκτες…

Ξαφνικά εμφανίσθηκε η έκθεση αξιολόγησης

της Αρμόδιας Κοινοτικής Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντιγκ, για να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι στην Ελλάδα καλά γνωρίζουμε:

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χειρότερη χώρα στην ΕΕ στην απονομή δικαιοσύνης, σύμφωνα με αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χειρότερη από την Ελλάδα είναι η κατάσταση μόνο στην Ιταλία και τη Μάλτα μεταξύ των 22 κρατών που διερευνά η έκθεση της Κομισιόν.

Περισσότερες από 460 μέρες πρέπει να περιμένει κάποιος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να δει ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας πρωτοβάθμια απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για μια αστική ή εμπορική διαφορά που του έχει προκύψει. Δύο χρόνια αναμονής για την πρωτοβάθμια απόφαση και άλλα τόσα για να διαβάσει τελεσίδικη απόφαση για μια υπόθεσή του.

Η Τρόικα από καιρό έχει επισημάνει στην ελληνική κυβέρνηση ότι για να υπάρξει ρεύμα επενδύσεων στην οικονομία πρέπει να καθιερωθεί η υποχρεωτική κατάρτιση των δικαστών, να υπάρχει παρακολούθηση και αξιολόγηση των δικαστικών δραστηριοτήτων, να βελτιωθεί ο προϋπολογισμός και να αυξηθούν τα εξειδικευμένα στελέχη που υποστηρίζουν τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης. Φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα αποτελεσματικής απονομής δικαιοσύνης χωρίς τεχνολογική αναβάθμιση και χωρίς την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει –ακούει κανείς εδώ στην Ελλάδα;- ότι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ισοδυναμεί με άρνηση απονομής δικαιοσύνης. «Ένα λειτουργικό και ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα είναι βασικό στοιχείο για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών, και απαραίτητο για την αμοιβαία εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό χώρο δικαιοσύνης…»

Με απλά λόγια στην Ελλάδα είναι απαραίτητο, το ταχύτερο δυνατό να επιστρέψει η καταργηθείσα ρύθμιση για την επιβολή κυρώσεων στους δικαστές που επιδεικνύουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων. Είναι επείγον να αναβαθμιστεί τεχνολογικά αλλά και επιστημονικά το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και να απαλλαγεί από κάθε υποψία συντεχνιακών αντιλήψεων….

Αυτό είναι ένα πραγματικά «καυτό ζήτημα» διαπραγμάτευσης και όχι το γάλα, τα βιβλία και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα…

The post Γιατί δεν ασχολείται κανείς με τη Δικαιοσύνη; appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα