Γ. Στουρνάρας: Το βάρος της κοινωνικής πολιτικής να σηκώσουν οι δήμοι

Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο και να πρωταγωνιστήσουν, στο μέλλον, στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής και των δικτύων κοινωνικών υπηρεσιών τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσαν στην Βουλή οι Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

όπου ανακοίνωσε μαζί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση την πιλοτική χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε δύο περιοχές της χώρας από τις αρχές του 2014.

Ωστόσο ο υπουργός πέραν της γενικής αναφοράς του ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης θα επιτευχθεί «με την αρωγή της Κεντρικής Διοίκησης» δεν διευκρίνισε τίποτε περισσότερο για το πώς και από πού θα διασφαλίσει η Αυτοδιοίκηση τους αντίστοιχους πόρους για να φέρει σε πέρας αυτήν την υποχρέωση.

Αυτό που περιέγραψε για την Αυτοδιοίκηση ο κ. Στουρνάρας είναι ότι «θα είναι πάντα απαραίτητο ένα σοβαρό δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες με συγκεκριμένα μεθοδολογικά εργαλεία, θα εντοπίζουν το κοινωνικό πρόβλημά ακόμη και όταν αυτό συγκαλύπτεται ή δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο».

Σε αυτό το πεδίο εκτιμώ ότι, παράλληλα με τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές, πρέπει να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, που ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα συνέβαλαν στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Νομίζω ότι σε αυτό το πεδίο πολιτικής, με την αρωγή της Κεντρικής Διοίκησης θα πρωταγωνιστήσει η τοπική αυτοδιοίκηση του μέλλοντος».

Κατά τα λοιπά ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για στρεβλώσεις του παρελθόντος, που έφεραν κατάρρευση στη χώρα και απαιτούν χρόνο για να διορθωθούν. «Η κατάρρευση απετράπη χάρη στις θυσίες των πολιτών -τώρα πρέπει να δουλέψουμε συγκροτημένα για να ξαναχτίσουμε ένα αποτελεσματικό και σταθερό κοινωνικό κράτος δικαίου» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών θέτοντας την ορθή πιλοτική εφαρμογή του μέτρου και τη σωστή ανάλυση των αποτελεσμάτων ως βασικές παραμέτρους ώστε να εφαρμοστεί στη συνέχεια σε όλη την επικράτεια.

Στόχος είναι να καταγραφεί ο πληθυσμός που χρειάζεται τη βοήθεια αυτή και να εξασφαλιστεί ότι όλη η βοήθεια θα παρασχεθεί στοχευμένα, ανέφερε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έχουν εγγραφεί 20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014.

The post Γ. Στουρνάρας: Το βάρος της κοινωνικής πολιτικής να σηκώσουν οι δήμοι appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα