Εξηγήσεις Μέρκελ από Ομπάμα για τον «κοριό» στο κινητό της

Στο τηλέφωνο μίλησαν ο πρόεδρος του Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ, αφού η γερμανική κυβέρνηση απέκτησε πληροφορίες που θέλουν τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να παρακολουθούν και το προσωπικό κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου.

Η κ. Μέρκελ ζήτησε εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο και τόνισε πως εάν οι πληροφορίες αυτές αποδεικνύονταν αληθινές, θα ήταν «εντελώς απαράδεκτο» και ότι

θα εδημιουργείτο ένα «σοβαρό ρήγμα στη μεταξύ τους σχέση εμπιστοσύνης». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, ο Ομπάμα διαβεβαίωσε την καγκελάριο της Γερμανίας ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν τις τηλεφωνικές της επικοινωνίες.

Ερευνα θα πραγματοποιήσουν οι αμερικανικές αρχές για να διαπιστώσουν εάν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας υπέκλεψαν παρανόμως δεδομένα ιταλικών τηλεπικοινωνιών. Αυτή τη δέσμευση προσέφερε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη. Στη συνάντηση που είχε ο κ. Κέρι με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, ο Αμερικανός αξιωματούχος αντιμετώπισε νέες ερωτήσεις γύρω από το πρόγραμμα καθολικών παρακολουθήσεων PRISM, το οποίο αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας της NSA και σημερινός φυγάς στη Ρωσία, Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Το ζήτημα ετέθη κατά τη διάρκεια των συζητήσεων Κέρι – Λέτα. Οι ερωτήσεις μας γύρω από την πιθανή παραβίαση της απόρρητης φύσης των τηλεφωνικών και άλλων συνδιαλέξεων αντιμετωπίστηκαν με πνεύμα συνεργασίας, ενώ η αμερικανική πλευρά δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει έρευνα για το θέμα», είπε χθες εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε χθες το θέμα των υποκλοπών να τεθεί στην ημερησία διάταξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Από τη μεριά του, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε χθες υπέρ της αναστολής της συνεργασίας των ευρωπαϊκών υπηρεσιών με τις αμερικανικές, σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή δεδομένων για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος». «Η Ε.Ε. διακόπτει κάθε συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος TFTP (Καταγραφή Χρηματοδότησης Τρομοκρατικών Οργανώσεων), σε απάντηση των αποκαλύψεων για υποκλοπή των τραπεζικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών, που αποθηκεύονται από τη βελγική εταιρεία SWIFT», αναφέρει η μη δεσμευτική απόφαση, που ψηφίσθηκε με 280 υπέρ, 254 κατά και 30 αποχές.

Την ακρίβεια των αποκαλύψεών της υπερασπίσθηκε χθες η γαλλική εφημερίδα Le Monde, παρά τις επίμονες διαψεύσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο «τσάρος» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζέιμς Κλάπερ, είπε: «Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας περιέχει ανακρίβειες και παραπλανητικές πληροφορίες. Παρότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε για τις δραστηριότητές μας σε θέματα αντικατασκοπείας, έχουμε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες με στόχο την προστασία του έθνους και των συμμάχων τους από τρομοκρατικές ενέργειες και την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής».

Σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τους οργισμένους συμμάχους του, ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε την πραγματοποίηση έρευνας γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες συλλέγουν δεδομένα, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων πολιτών.

Η εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής προεδρίας, Νατζάτ ΒαλόΜπελκασέμ, είπε χθες ότι Παρίσι και Ουάσιγκτον συμφώνησαν στην εκπόνηση νέας «διμερούς συμφωνίας μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών των δύο κρατών». Σύμφωνα με τη Monde, οι υποκλοπές δεν αφορούσαν μόνο ύποπτους για τρομοκρατία, αλλά είχαν στόχο τους Γάλλους πολιτικούς και επιχειρηματίες.

The post Εξηγήσεις Μέρκελ από Ομπάμα για τον «κοριό» στο κινητό της appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα