Γ. Ομήρου: Πρέπει να διασφαλίσουμε μία ενιαία πολιτική κυριαρχία στην Κύπρο

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει η ενιαία πολιτική κυριαρχία στην Κύπρο», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, στις συναντήσεις του που είχε στην Αθήνα με ανώτατους Πολιτειακούς Παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου,

συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλο, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ενώ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ περιέγραψε στους συνομιλητές του τις δυσκολίες που έχει και η νέα η διαπραγμάτευση για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Αναφερόμενος στις αρχές λύσης του Κυπριακού, ο κ. Ομήρου μίλησε για μία κυριαρχία ενιαία και αδιαίρετη, μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία υπηκοότητα στα πλαίσια ενός ομοσπονδιακού και όχι συνομοσπονδιακού κράτους, όπως επιδιώκει η Τουρκία.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από την Αθήνα, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συναντήσεις του, σημειώνοντας πως «μας δόθηκε η ευκαιρία για ακόμα μια φορά να καταλήξουμε σε ομόφωνη προσέγγιση ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και του κυπριακού και του μητροπολιτικού Ελληνισμού, για να διασφαλίσουμε προϋποθέσεις σε ότι αφορά μια σωστή, δίκαιη, δημοκρατική βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος που να στηρίζεται σε μια κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια υπηκοότητα με ενότητα κράτους θεσμών και οικονομίας και ασφαλώς με τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και αποκατάσταση και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών σε ολόκληρη την Κύπρο».

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμα ότι συμφωνήθηκε με την Ελληνική Κυβέρνηση , πως «θα πρέπει να υπάρξει μια από κοινού προσπάθεια, για να ματαιωθούν οι δόλιες προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος εκμεταλλευόμενη τόσο ατελείς αναφορές, αμφισημίες στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, όσο και τις χιαστί συναντήσεις για τις οποίες εμείς έχουμε εκφράσει την έντονη επιφύλαξη και διαφωνία μας».

Χρήστος Καπούτσης

The post Γ. Ομήρου: Πρέπει να διασφαλίσουμε μία ενιαία πολιτική κυριαρχία στην Κύπρο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα