ΦΠΑ και Ανάπτυξη

Του Βουλευτή Ν. Ηλείας της ΝΔ,

Ανδρέα Σ. Μαρίνου
Η Ελλάδα σύμφωνα με τις προβλέψεις θα έχει μεγάλη άνοδο στον τουριστικό κλάδο. Αυτό συμβαίνει λόγω της πτώσης των τιμών στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη εφόσον βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα «εκπτώσεων» είναι θετικά, το ίδιο το κράτος να πρωτοπορήσει και να μειώσει τους φόρους σε όλους τους κλάδους και τα προϊόντα στα οποία στηρίζεται ο τουρισμός.

Η μείωση του ΦΠΑ

στην εστίαση, πριν αρχίσει η είσοδος των μεγάλων μαζών τουριστών, θα δώσει άμεση ώθηση στον πιο σημαντικό ίσως έως σήμερα μοχλό της Ελληνικής οικονομίας. Μία σημαντική αύξηση του τουρισμού θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας, και ποσά στα ταμεία των ελληνικών επιχειρήσεων. Η μείωση του ΦΠΑ είτε απορροφηθεί από τους Έλληνες επιχειρηματίες, είτε αποτελέσει άλλο ένα κίνητρο για περαιτέρω πτώση των τιμών, μόνο θετικά μπορεί να προσμετρηθεί.

Στην ίδια κατεύθυνση μπορεί να κινηθεί η Κυβέρνηση στο θέμα των καυσίμων, κίνησης και θέρμανσης. Μία πτώση των φόρων σε επιλεγμένους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο για αύξηση της κατανάλωσης με παράλληλη αύξηση στα έσοδα των κρατικών ταμείων. Η εν λόγω ρύθμιση θα έχει θετικά αποτελέσματα λοιπόν και για το κράτος και για τους πολίτες. Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης μία ανάλογη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου καυσίμων θα ανακουφίσει τον Έλληνα πολίτη ο οποίος δυστυχώς φέτος λόγω οικονομικής στενότητας αποφάσισε να μειώσει την κατανάλωση ακόμα και σε περιόδους μεγάλου ψύχους.

Συνεπώς η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, μπορεί να πάταξε το παρεμπόριο και την λαθραία διακίνηση, δεν είχε όμως ευεργετικές συνέπειες ούτε για το κράτος ούτε για τους πολίτες. Αν σκεφτούμε ότι ένας από τους επιχειρηματικούς τομείς του τουρισμού που αποφέρει έσοδα, είναι και αυτός της ενοικίασης οχημάτων, ιδίως στις νησιωτικές και παραλιακές περιοχές με κύριους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς τουρίστες, θα αντιληφθούμε πως οι όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν πολύ σύντομα.

Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη από εισροή συναλλάγματος διότι εδώ και τρία χρόνια ανακυκλώνεται σχεδόν το ίδιο χρήμα με άμεσο αποτέλεσμα την εμφάνιση ελλείψεων ρευστότητας σε όλους τους οικονομικούς τομείς. Είναι ευκαιρία, τώρα που υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις και αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, να δημιουργούμε συνεχώς φορείς εισροής «συναλλάγματος» ώστε να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης της έως πρότινος καθημαγμένης οικονομίας μας.

Η σημερινή Κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να πράξει τα δέοντα και οι αλλαγές αυτές ή ανάλογες να γίνουν το συντομότερο, χωρίς να χαθεί χρόνος, έτσι ώστε η φετινή τουριστική περίοδος να αποτελέσει το εφαλτήριο για μία σταθερή ανοδική πορεία προς την ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα