«Εβδομάδα των Παθών» για την αμυντική βιομηχανία

Αυτές τις μέρες αναμένεται να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στις προτάσεις της τρόικας για τις αμυντικές βιομηχανίες, με στόχο να αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σενάριο του λουκέτου. Διαδοχικές συσκέψεις για το μέλλον αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ θα πραγματοποιηθούν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο υπουργείο θα μεταβεί (στη 1) ο υπουργός Εθνικής άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου

να συζητήσει για την ΕΛΒΟ.

Θα ακολουθήσει σύσκεψη με την αναπληρώτρια υπουργό Φώφη Γεννηματά για το μέλλον των ΕΑΣ και στη συνέχεια με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργόυ για τη ΛΑΡΚΟ.

Προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει ότι η απάντηση θα δοθεί αυτή την εβδομάδα, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε σχετικά πως τρόικα έχει τις απόψεις της και εμείς τις δικές μας. Θα υπάρξει διαπραγμάτευση επ΄ αυτού. Αλλά η Ελλάδα δεν θα μείνει χωρίς αμυντική βιομηχανία. Θα πρέπει να αποκτήσει μια αμυντική βιομηχανία χωρίς «τρύπες», απ΄ όπου χάνεται δημόσιο χρήμα.

Σε σχετική παρέμβασή του από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος την Κυριακή είχε τονίσει πως “όλες αυτές οι θεωρίες και τα σενάρια περί ξαφνικού θανάτου στον ΟΣΕ και στην αμυντική βιομηχανία δεν ισχύουν. Δεν υπάρχει κανένα σενάριο ξαφνικού θανάτου”.

Αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Καθημερινή, για τη ΛΑΡΚΟ προτείνεται μεταξύ άλλων ακόμα και μείωση του αριθμού των εργαζομένων, κυρίως διοικητικών υπαλλήλων κατά 20%, αλλά με διατήρηση των αποδοχών στα σημερινά επίπεδα για τους υπολοίπους.

Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προτείνεται ένα λιγότερο γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μέσω της οποίας θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων από 850 σε 350 άτομα περίπου.

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για την ΕΛΒΟ καθώς η εταιρία δεν έχει νέες παραγγελίες.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, αν και είναι αβέβαιο το εάν η τρόικα αξιολογήσει θετικά τις προτάσεις, η κυβέρνηση θα ζητήσει να δοκιμαστούν για ένα διάστημα ως τα μέσα ή τα τέλη του 2014 και αν διαπιστωθεί ότι οι εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώνονται τότε θα εξεταστεί ακόμα και το λουκέτο.

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, θα πραγματοποιήσουν σήμερα Δευτέρα στις 11.00 πμ, οι εργαζόμενοι στα αμυντικά συστήματα, ενώ θα ακολουθήσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, με πρώτη στάση το Υπουργείο Οικονομικών και κατάληξη το Μέγαρο Μαξίμου.

πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα