Έρχονται τα «πάνω κάτω» στο ασφαλιστικό – Σε 3 «υπερταμεία» όλοι οι ασφαλισμένοι

Αλλάζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα που ίσχυαν για τους ασφαλισμένους, αφού μετά τη δημιουργία τριών Ταμείων που θα αναλάβουν τον κάθε τομέα ξεχωριστά, θα έχουν και την ευθύνη χορήγησης της κύριας σύνταξης,της επικουρικής αλλά και του εφάπαξ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, οι νέοι ασφαλιστικοί φορείς θα καλύπτουν περίπου επτά εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους που θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης.

Τα τρία ταμεία, για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, θα έχουν στο εσωτερικό τους ενιαίους κανόνες, ενώ χωριστό πυλώνα θα

αποτελεί το ΝΑΤ.

Το θέμα των ενοποιήσεων των Ταμείων συζητήθηκε και στις πρόσφατες επαφές με την Τρόικα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση τα τρία ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν στην «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.

Μια ειδική επιτροπή θα συγκροτηθεί προκειμένου να αναλάβει τον σχεδιασμό των αλλαγών, με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων, ενώ θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες και θα μελετηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Με το συγκεκριμένο σύστημα θα καθιερωθεί το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Επιπλέον, θα υπάρξει ένας ενιαίος μηχανισμός ελέγχου για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Παράλληλα, στη συνέχεια αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση και για το θέμα της καθιέρωσης ενιαίων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία πρόκειται να ενοποιηθούν και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σε εκκρεμότητα είναι η σταδιακή εξίσωση των εισφορών των ταμείων, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με το ΙΚΑ.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

The post Έρχονται τα «πάνω κάτω» στο ασφαλιστικό – Σε 3 «υπερταμεία» όλοι οι ασφαλισμένοι appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα