Επετεύχθη η συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό – Στη 13:00 (ώρα Ελλάδας) η παρουσίαση της συμφωνίας

Στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) η Α. Μέρκελ με τους αρχηγούς των κομματικών εταίρων της παρουσιάζει το περιεχόμενο της συμφωνίας. Η μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας θα είναι… η παλιά.

Σύμφωνα με το προσχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας το SPD αποδέχεται τη γραμμή πλεύσης των Χριστιανοδημοκρατών στα ευρωπαϊκά, ενώ διατηρείται και εμβαθύνεται η ελληνογερμανική συνεργασία.

Ευθύνη των κρατών για τον προϋπολογισμό τους και ευθύνη των εταίρων στην ευρωζώνη για τα εθνικά

χρέη είναι κάτι το «ασυμβίβαστο». Με αυτή τη διατύπωση στο προσχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας απορρίπτεται στην ουσία η καθιέρωση ευρωομολόγων όπως είχαν προτείνει οι Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο σημείο το οποίο τεκμηριώνει ότι η πολιτική της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα ευρωπαϊκά θέματα θα συνεχιστεί και με το SPD.

Τα σημεία της συμφωνίας

Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την διπλή υπηκοότητα και τον κατώτατο μισθό. Η συμφωνία αίρει την υποχρέωση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα παιδιά που γεννιούνταν στη Γερμανία από ξένους γονείς να επιλέγουν ανάμεσα σε δύο υπηκοότητες πριν από τα 23α γενέθλιά τους. Επίσης, με τη συμφωνία καθιερώνεται σε εθνικό επίπεδο το κατώτατο ωρομόσθιο στα 8,5 ευρώ από το 2015. Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να μην αυξήσουν τη φορολογία και να μην επιβαρυνθούν με νέο κυβερνητικό χρέος από το 2015. Στα παραπάνω συμφώνησαν Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες έπειτα από 17 ώρες διαπραγματεύσεων ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

Οι ηγέτες των κομμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν αργότερα σήμερα– ημέρα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει η καγκελάριος.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να περάσουν δύο ακόμη εβδομάδες για να ανακοινώσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Πηγή: Deutsche Welle

The post Επετεύχθη η συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό – Στη 13:00 (ώρα Ελλάδας) η παρουσίαση της συμφωνίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα