Ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο Σαμαράς – Στο «τραπέζι» της Ολομέλειας το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στο Στρασβούργο, προκειμένου να παρουσιάσει στους Ευρωβουλευτές το πρόγραμμα της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας, το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση.

Στο μεταξύ σήμερα έπρεπε να έχει επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι «η απασχόληση, η οικονομική και κοινωνική συνοχή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,

το επόμενο βήμα στην τραπεζική ενοποίηση και η ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης , η αντιμετώπιση των εξωτερικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης της Ε.Ε., καθώς και η θαλάσσια πολιτική».

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς καλείται να απαντήσει σε 35 περίπου ερωτήσεις ευρωβουλευτών με στόχο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών του ΕΚ, με τα οποία η ελληνική προεδρία θα πρέπει να συνεργαστεί για τουλάχιστον τρεις μήνες έως τις ευρωεκλογές και αν επιθυμεί να αφήσει κάποιο κανονιστικό έργο πίσω της θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεννόηση μαζί τους. Ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους τις παραμέτρους αυτές, ο δε Αντώνης Σαμαράς ως πρώην ευρωβουλευτής, ξεκινά από ένα θετικότερο σημείο σε σχέση με άλλες κυβερνήσεις.

Είναι παραδοσιακά γνωστό ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιμετωπίζουν με καχυποψία την όποια ανάληψη προεδρίας, φέτος δε -χρονιά ευρωεκλογών- η τριβή με την προεδρία μπορεί να θεωρηθεί από ορισμένους ως μια καλή ευκαιρία για προβολή.

Η συγκεκριμένη σύνθεση του ΕΚ περιμένει να ακούσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό έναν καθησυχαστικό λόγο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Περιμένει να ακούσει ότι το πρόγραμμα εκτελείται, ότι αποτελέσματα θα φανούν σύντομα, η επιστροφή στην ανάπτυξη βρίσκεται ένα εξάμηνο μακριά και η χώρα έχει βάλει τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη. Κύκλοι του κοινοβουλίου δεν περιμένουν ένταση ή αντεγκλήσεις προερχόμενες από τις δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες ( ΕΛΚκαι Σοσιαλιστές) όμως, κριτική αναμένεται από την αριστερά, τους φιλελεύθερους και τους συντηρητικούς.

Είναι φυσικό η καλή πορεία της προεδρίας να ταυτίζεται με τη θετική δημοσιότητα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η χώρα θα πρέπει ταυτόχρονα να συζητά με την τρόικα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν και του EWG, τις τελευταίες μέρες έχει σημειωθεί εμπλοκή με την επιστροφή των ελεγκτών που σήμερα θα μπορούσε και να χαρακτηριστεί ανώφελη. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του Eurogroup, η τρόικα έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα σήμερα, 15 Ιανουαρίου με στόχο να κλείσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Η 27ή Ιανουαρίου και το eurogroup έχει σαφώς χαθεί, ενώ ακόμα και το επόμενο eurogroup της 17ής Φεβρουαρίου δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός στόχος. Ακόμα και αν το υπουργείο οικονομικών προβάλει ως δικαιολογία το μάζεμα των στοιχείων για το ΦΠΑ στην εστίαση που θα βελτιώσουν τη διαπραγματευτική του θέση, η ουσία παραμένει πως στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των εταίρων η υπαιτιότητα έχει αποδοθεί ήδη στην ελληνική πλευρά.

Το επικίνδυνο στοιχείο είναι βεβαίως πως ο χρόνος πιέζει και ο 4ος έλεγχος της τρόικας κινδυνεύει να συμπέσει με τον 5ο, ο οποίος έχει νέα προαπαιτούμενα, νέες παρεμβάσεις και νέα μέτρα παντός τύπου. Σε σχέση με τα σενάρια για συγχώνευση των αντίστοιχων δόσεων, αυτά διαψεύδονται από αρμόδια πηγή της Κομισιόν, που επιμένει ότι η λύση της κατάτμησης και των milestones είναι πολύ πιο πιθανή.

Βολές Τρισέ κατά της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τον ρόλο της τρόικας παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ.Τρισέ, ένας από τους βασικούς παίκτες της εποχής που συνάφθηκε το ελληνικό μνημόνιο.

Για τον Τρισέ η κρίση χρέους ξεκίνησε από την Ελλάδα, την παρομοίασε με την Ταϊλάνδη και το Μεξικό σε σχέση με τον ρόλο της στην κρίση της ευρωζώνης, ενώ ξεκαθάρισε ότι αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τότε, σήμερα δεν θα ζούσαμε τη χειρότερη κρίση από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά από τον πρώτο.

Ο Τρισέ επιχείρησε έναν συνολικό ιστορικό απολογισμό, αποδίδοντας ευθύνες στην ελληνική πλευρά που απέκρυπτε στοιχεία ακόμα και για το κόστος μονάδας εργασίας και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα που ελήφθησαν το 2010, τότε η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη.

Πηγή φωτογραφίας: Fosphotos.com/Παναγιώτης Τζάμαρος

The post Ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο Σαμαράς – Στο «τραπέζι» της Ολομέλειας το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα