Ενδιαφέρον το επόμενο 10ήμερο για τις αγορές

Ο Σεπτέμβριος είναι πάντα ένας περίεργος μήνας για τις αγορές. Ειδικά οι επόμενες δύο τελευταίες εβδομάδες του φετινού Σεπτέμβρη κρύβουν αρκετές εκπλήξεις και θα σημαδευτούν από πολλά –και πολιτικά- γεγονότα.

Οι γερμανικές εκλογές στις 22 του μήνα, θεωρούνται από πολλούς αφετηρία εξελίξεων στη διαδικασία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης. Δύο μέρες νωρίτερα στις 20 Σεπτεμβρίου, η μέρα θεωρείται σημαντική για το ελληνικό χρηματιστήριο αφού θα αναθεωρηθεί η αξιολόγηση του δείκτη FTSE όσον αφορά την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Αν

υποβαθμιστεί το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε αναδυόμενη αγορά όπως ήδη έχει κάνει ο MSCI τότε οι ροές των επενδυτικών κεφαλαίων θα είναι βίαιες.

Επίσης την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου είναι triple witch day, κλείνουν δηλαδή ταυτόχρονα τα προθεσμιακά συμβόλαια στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου προκαλώντας έντονους πονοκεφάλους…

Στις 17-18 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει και η κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α. η FED. Πολλοί φοβούνται ότι θα ξεκινήσει τις κινήσεις για να σταματήσει να χορηγεί άφθονη ρευστότητα στις αγορές, σε αντίθεση με προηγούμενες διαβεβαιώσεις του Ben Bernanke.

Επειδή σηκώθηκε πολύς θόρυβος για το θέμα αυτό, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι η FED θα καταλήξει σε τρία μέτρα:

Πρώτο, θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων που σήμερα είναι 85 δισ. δολ.

Δεύτερο, θα επικεντρωθεί στη μείωση του μακροπρόθεσμου επιτοκίου για να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων.

Τρίτο, θα τονίσει ότι εξακολουθεί να είναι καθ’ όλα έτοιμη να ανατρέψει την πορεία και να αυξήσει και πάλι τις αγορές ομολόγων, αν αποδυναμωθεί πολύ η οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα ίσως επίσης προσπαθήσει να «μιλήσει» περισσότερο και να κάνει λιγότερα για να αντισταθμίσει τους φόβους των αγορών από τη μείωση των αγορών ομολόγων. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας μέχρι να διαπιστώσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες ότι οι οικονομίες σταθεροποιήθηκαν και δεν χρειάζονται πλέον την αυξημένη ρευστότητα….

Αυτό που έχει ενδιαφέρον ωστόσο , είναι η διαπίστωση ότι αυτό το πρόγραμμα παροχής άφθονης φθηνής ρευστότητας δεν αποτελεί πανάκεια, οι ωφέλειές του είναι πεπερασμένες και οι παρενέργειες επικίνδυνες…

Είναι σίγουρο ότι η παρατεταμένη εξάρτηση από τέτοια αντισυμβατικά μέτρα παροχής ρευστότητας δεν έχει μόνο «πλεονεκτήματα» αλλά στο «κόστος και στους κινδύνους».

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα πρώτη εφάρμοσε τα μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης» εφαρμόζοντας ένα πείραμα που πραγματικά «αγόρασε χρόνο» για να γιατρευτεί ενδογενώς η αμερικανική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία δεν έχει ακόμη αποκτήσει αρκετή ορμή ώστε να ξεκόψει από την ύφεση, παρά τα μεγάλα μέτρα στήριξης, και η Fed δικαίως ανησυχεί για πιθανές παράπλευρες ζημίες.

Αν και πέτυχε να τονώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να προσφέρει ώθηση στη στεγαστική ανάκαμψη, η αντισυμβατική πολιτική της FED δεν έχει καταφέρει να προκαλέσει αρκετά δυναμική αντίδραση στην πραγματική οικονομία. Εξαιτίας του επίμονα ανισόρροπου μίγματος οικονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ, η συνεπαγόμενη αποσύνδεση των τεχνητά στηριζόμενων τιμών στα ενεργητικά και των επίμονα υποτονικών στατιστικών δεδομένων δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει για μεγάλο διάστημα χωρίς να προκαλέσει εσφαλμένες κατευθύνσεις τοποθετήσεων, υπερβολική ανάληψη ρίσκου και αρνητικές διεθνείς επιπτώσεις…

Keywords
Τυχαία Θέματα