Ένα μπεστ σέλερ στη σκηνή

Ενα δεκαπεντάχρονο αυτιστικό αγόρι, μαθηματική ιδιοφυΐα, αποφασίζει να ανακαλύψει τον δολοφόνο του σκύλου της γειτόνισσάς του και στη διάρκεια της έρευνάς του εξιχνιάζει τις διαταραχές των «κανονικών» ανθρώπων και έρχεται αντιμέτωπο με τους δικούς του δαίμονες και τις δικές του ανασφάλειες μέσα από τη δική του, επίμονη άποψη για την πραγματικότητα. Το βιβλίο του Μαρκ Χάντον «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;» («The curious Incident of the Dog in the Night ? Time») αποτελεί ένα συγκινητικό,

τρυφερό και γεμάτο χιούμορ πορτρέτο της ζωής του Κρίστοφερ, ενός δεκαπεντάχρονου που πάσχει από αυτισμό. Εχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κλασικό, έγινε και παραμένει μπεστ σέλερ για μια δεκαετία, έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και αποτελεί κείμενο αναφοράς για κοινωνικούς λειτουργούς και γιατρούς. Από ένα βιβλίο-σταθμό σε μια παράσταση-γεγονός. Ο Σάιμον Στέφενς μεταφέρει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας αυτό το μυθιστόρημα-φαινόμενο. Οι θεατές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα έχουν την ευκαιρία αύριο να παρακολουθήσουν στην οθόνη (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), σε απευθείας μετάδοση από τη σκηνή «Κότεσλο» του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου την παράσταση σε σκηνοθεσία της Μάριαν Ελιοτ.

Το βιβλίο «Ποιος Σκότωσε τον Σκύλο τα Μεσάνυχτα» κέρδισε το 2003 ?χρονιά της έκδοσής του- σχεδόν όλα τα βραβεία και για παιδική και για ενήλικη λογοτεχνία, έγινε και παραμένει μπεστ σέλερ για μια δεκαετία και «οδηγός» για όσους προσπαθούν να κατανοήσουν τη σύνθετη νευρολογική διαταραχή του αυτισμού. Είναι ένα μικρό, ανάλαφρο βιβλίο για «έναν μαθηματικό με κάποιες δυσκολίες συμπεριφοράς» κατά τον συγγραφέα του, ένα αγόρι με προβλήματα επικοινωνίας που έχει συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και εμμονές, όπως τα μαθηματικά, το σύμπαν και τον Σέρλοκ Χολμς. Ο Κρίστοφερ ξέρει όλες τις χώρες και τις πρωτεύουσές τους, όλους τους πρώτους αριθμούς μέχρι το 7.507 και θεωρεί ότι όλες οι ιστορίες είναι ψέματα και το θέατρο απατηλό. Ο συγγραφέας Μαρκ Χάντον αντιστεκόταν για πολλά χρόνια στη μεταφορά του βιβλίου του στη θεατρική σκηνή. Υπήρξαν πολλές προτάσεις, ακόμα και για μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ: «Σκεφτόμουν ότι θα υπήρχε ένα βασικό πρόβλημα για τη μεταφορά στη σκηνή ενός μυθιστορήματος που εκτυλίσσεται σχεδόν αποκλειστικά μέσα στο μυαλό κάποιου που δεν μπορεί να επικοινωνήσει».

Ο ίδιος, όταν με τον καιρό συνειδητοποίησε τις πιθανότητές του για το θέατρο, ζήτησε από τον Σάιμον Στέφενς να το προσπαθήσει και βρήκε σε αυτόν τον ιδανικό συνεργάτη. Πρόκειται για μια έξυπνη μεταφορά του βιβλίου, μια φιλόδοξη πολυεπίπεδη παραγωγή υψηλών εντάσεων, μια σειρά από ερμηνείες εξαιρετικής ευαισθησίας, που υπόσχονται στο έργο παταγώδη επιτυχία και πολύχρονο μέλλον, γράφει ο Telegraph. Εχει ήδη εξελιχθεί σε γεγονός, οι οπαδοί του βιβλίου είναι χιλιάδες και το ότι είναι κατάλληλο για άνω των 13 ετών το κάνει μια καυτή πρόταση για οικογενειακή έξοδο.

Εργο συνόλου

Ο βραβευμένος με Ολίβιε θεατρικός συγγραφέας Σάιμον Στέφενς και δύο φορές Θεατρικός Συγγραφ

Keywords
Τυχαία Θέματα