Εμφύτευσαν για πρώτη φορά βιοπροσθετική αυτόνομη καρδιά σε ασθενή

Για πρώτη φορά παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μια πρωτοποριακή επέμβαση αφού μια ομάδα γιατρών στο Παρίσι εμφύτευσε μια αυτόνομη, βιοπροσθετική τεχνητή καρδιά, σε έναν ασθενή που έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική εταιρία Carmat που κατασκεύασε τη τεχνητή καρδιά: «Η εμφύτευση εκτυλίχθηκε με ικανοποιητικό τρόπο. Ο ασθενής είναι υπό ιατρική παρακολούθηση, είναι ξύπνιος και συνομιλεί με τους συγγενείς του», ανακοίνωσε η εταιρία.

Συγκεκριμένα στα τέλη Σεπτεμβρίου οι γαλλικές αρχές είχαν δώσει την έγκρισή τους για την επέμβαση αυτή, δίνοντας έτσι την

ελπίδα και την προοπτική στους καρδιοπαθείς που είναι καταδικασμένοι εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων μοσχευμάτων.

«Μας χαροποιεί αυτή η πρώτη εμφύτευση, όμως προφανώς θα ήταν πρόωρο να εξάγουμε συμπεράσματα αφού πρόκειται για μία και μοναδική εμφύτευση και ακόμη το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την επέμβαση είναι πολύ μικρό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Carmat Μαρτσέλο Κονβίτι.

«Η τεχνητή καρδιά μιμείται πλήρως την ανθρώπινη καρδιά, έχοντας δύο κοιλίες που προωθούν το αίμα με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε και ο καρδιακός μυς, με αισθητήρες που της επιτρέπουν να αυξάνει ή να μειώνει τον ρυθμό. Όταν ο ασθενής κοιμάται, ο ρυθμός πέφτει, όταν ανεβαίνει τα σκαλιά, αυξάνεται. Κατά συνέπεια, δεν έχει σχέση με μηχανική αντλία», είχε αναφέρει πριν από μερικούς μήνες ο Φιλίπ Πουλετί, συνιδρυτής της εταιρείας.

Ιδρυτής της εταιρίας ήταν ο Γάλλος χειρουργός Αλέν Καρπεντιέ, ο οποίος έγινε γνωστός παγκοσμίως για την καρδιακή βαλβίδα Καρπεντιέ-Έντουαρντς που έχει εφεύρει και στόχος της είναι να καλύψει την έλλειψη μοσχευμάτων, καθώς πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν βρίσκουν κατάλληλο δότη και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ο ασθενής στον οποίο εμφυτεύτηκε η καρδιά, έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια στο τελευταίο στάδιο., γι’ αυτό και οι γιατροί δεν του έδιναν μεγάλα περιθώρια ζωής, καθώς δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτική θεραπευτική αγωγή.

The post Εμφύτευσαν για πρώτη φορά βιοπροσθετική αυτόνομη καρδιά σε ασθενή appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα