Ελπίδα εναντίον Ρευστότητας

Είναι καλό που οι αγορές αισιοδοξούν για το μέλλον της Ελλάδας. H αισιοδοξία των αγορών, χρηματοδοτεί την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι αυτό το πάρτι, οφείλεται στην μεγαλύτερη «ένεση ρευστότητας» που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ιστορία της χώρας.

Δυστυχώς, συνήθως στην Ελλάδα, μαζί με την ελπίδα έρχεται και

ένα απότομο «κενό μνήμης».

Οι επενδυτές δεν κατορθώνουν να θυμηθούν τα σκληρά μαθήματα που μας δίδαξε η μεγάλη κρίση και ύφεση που οδήγησαν την χώρα στο Μνημόνιο.

Αυτός είναι ένας κυριολεκτικά θανάσιμος συνδυασμός για ρηχές αγορές όπως η Ελληνική. Ταυτόχρονα είναι χρήσιμο να μην ξεχνάμε το αυτονόητο:

Η νέα παγκοσμιοποίηση δεν έχει λύσει πολλά από τα θεμελιώδη προβλήματα της ύπαρξής της:

Για παράδειγμα ένα ερώτημα που τίθεται συνεχώς, σχετικά με τη δομή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής: είναι όντως πρόθυμα τα κράτη με υψηλό χρέος να παραδώσουν τις οικονομίες τους σε μία νέα υπέρτατη αρχή ελέγχου;

Ο πλανήτης ολόκληρος εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες ανισορροπίες.

Το χειρότερο είναι ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η καλύτερη διεθνής πολιτική είναι απλώς ένα αριθμητικό συνονθύλευμα των εθνικών πολιτικών.

Για μία ακόμη φορά οι αγορές έχουν την τάση να ξεχνούν τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα όπως πχ η τεράστια ανεργία και η απελπιστικά μεγάλη ανεργία των νέων.

Πρόκειται για την ίδια κατάσταση που ίσχυε στον κόσμο, όταν έβγαινε από τη χρηματιστηριακή “φούσκα” στις αρχές της δεκαετίας. …

The post Ελπίδα εναντίον Ρευστότητας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα