Έκθεση-κόλαφος της Goldman Sachs

Με έκθεσή της η Goldman Sachs σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει προ πολλού το λεγόμενο «όριο ταχύτητας», σε επίπεδο δημοσιονομικής λιτότητας, κι ως αποτέλεσμα οι περαιτέρω περικοπές αποδεικνύονται αντιπαραγωγικές σε όρους μείωσης του ελλείμματος, εξαιτίας του αντίκτυπου στην ανάπτυξη και στα φορολογικά έσοδα.

Η έκθεση θεωρεί ως περισσότερο ενδεδειγμένο στην περίπτωση της Ελλάδας,

ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα στοχεύει σε μακροπρόθεσμα οφέλη, υποστηρίζοντας ότι για να γίνει αυτό, χρειάζεται δημοσιονομική αξιοπιστία, κάτι που η χώρα δεν διαθέτει στην παρούσα φάση.

Η Goldman Sachs αναφέρει ότι η τρόικα συνεχίζει να πιέζει τη χώρα για επίσπευση των μέτρων λιτότητας, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τελικά τις εισηγήσεις των πιστωτών για αυστηρότερη λιτότητα προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση του ρυθμού ονομαστικής ανάπτυξης θα βοηθούσε στον περιορισμό της λιτότητας, ενώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε κάθε περίπτωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι «Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες ήδη στην Ελλάδα, χρειάζονται περισσότερες, των οποίων η επίδραση στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνια».

Η έκθεση καταλήγει εκτιμώντας ότι το επόμενο πακέτο της οικονομικής βοήθειας ύψους 31,5 δισ. ευρώ θα δοθεί τελικά στην Ελλάδα πριν τα τέλη Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα