Έκτακτη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι το θέμα της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου σήμερα στις 18:00 στο Μαξίμου

Στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επικεντρωθεί η έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ελευθέριου

Βενιζέλου, σήμερα στις 18:00 στο Μαξίμου. Στην συνάντηση, στην οποία θα παραστεί και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα επιχειρηθεί να οριστεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση

Βέβαια, η γραμμή της κυβέρνησης, στην οποία συγκλίνουν και το Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη, είναι να προχωρήσουν και να ευοδώσουν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις, αλλά χωρίς να υποκύψει η κυβέρνηση στις υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας. Και οι δύο συνιστώσες της κυβέρνησης συμφωνούν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές που έχουν βάλει, καθώς αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή, καθώς και την επιβίωση της κυβέρνησης για τους προσεχείς μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ο φόρος ακινήτων, η αναδιάρθρωση της Αμυντικής Βιομηχανίας και το πρόσφατο αίτημα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, όπως άλλωστε και για την ΕΑΣ, έχουν υπάρξει δημόσιες δεσμεύσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι στο μεν πρώτο θα υπάρξει προστασία για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν και ότι για την Αμυντική Βιομηχανία θα υπάρξει εξυγίανση χωρίς την παύση της λειτουργίας της, με παράλληλα διατήρηση του εξαγωγικού της χαρακτήρα.

Άλλωστε, είναι πάγια άποψη της κυβέρνησης ότι ακόμη κι αν έφερνε ένα νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, όπως το ζητά η Τρόικα, αυτό δεν θα περνούσε από την Βουλή.

Παρόλα αυτα, η στάση της τρόικας παραμένει αδιάλλακτη κια ενδεικτικό αυτής της στάσης είναι η αναβολή της σημερινής επίσκεψης της στη χώρα μας. Η συμφωνία πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου θεωρείται πλέον αδύνατη και στόχος της κυβέρνησης είναι τώρα να βρεθεί συμβιβασμός πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Δεκεμβρίου και να επικυρωθεί με έκτακτο Eurogroup. Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες καλεσμένος του κολεγίου των Επιτρόπων ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας από την χώρα μας, ενώ είναι επιθυμία του η Ελλάδα να μην είναι θέμα στην Σύνοδο Κορυφής της μεθεπόμενης εβδομάδας.

Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει σε κορυφαίο επίπεδο ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της και ότι έχει πετύχει την σημαντικότερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει καταγραφεί διεθνώς. Συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα αντέξουν μεγαλύτερη πίεση, ενώ κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αντιδράσεις που θα αποσταθεροποιήσουν το πολιτικό σύστημα εν μέσω της άσκησης της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ζητά από την Τρόικα να σταματήσει να βλέπει την κατάσταση μόνο λογιστικά και να σκεφτεί και την πολιτική κατάσταση στην χώρα, καθώς επίσης υποστηρίζει ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές.

The post Έκτακτη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα