Εκλογές ευθύνης

Του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Υπ. βουλευτή ΝΔ Β' Αθηνών, τομεάρχη Εμπορίου ΝΔ

Σε οκτώ ημέρες διεξάγεται η κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτή δεν είναι μια αναμέτρηση με τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που έχουν διαμορφώσει τις προεκλογικές περιόδους μέχρι σήμερα. Οι επερχόμενες εκλογές είναι βαθύτατα πολιτικές. Είναι, ουσιαστικά, ένας διαχωρισμός μεταξύ των δυνάμεων που πολιτεύονται λέγοντας την αλήθεια

και με ευθύνη απέναντι στους πολίτες και αυτών που, ακόμη και σήμερα, λειτουργούν με επιπολαιότητα και λαϊκισμό. Το τελευταίο αποτελεί και το δίλημμα των εκλογών αυτών. Ευθύνη στα δύσκολα ή πολιτική δειλία και ανευθυνότητα.

Σαφέστατα, η αναξιοκρατία, η κομματοκρατία και ο λαϊκισμός υπήρξαν δημιουργήματα του ΠΑΣΟΚ που κυριάρχησε εκλογικά στο μεγαλύτερο μέρος της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ευθύνες, όμως, διακρίνουν και τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που υπηρετώ. Διότι, όταν της δόθηκε η ευκαιρία, δεν επέδειξε τόλμη στην κατάργηση αυτών των πρακτικών, παρεμποδιζόμενη από το πολιτικό κόστος μιας κοινωνίας που είχε ήδη βολευτεί με το κράτος και με τη νοοτροπία των δανεικών.

Στη σημερινή κρίσιμη και κομβική συγκυρία, οι άλλες δυνάμεις, δυστυχώς, δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να επιδείξουν την ίδια διάθεση αυτοκριτικής. Και αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη ειδοποιός διαφορά μας. Προτιμούν ακόμα και τώρα να συντάσσουν την προεκλογική τους ατζέντα με ανευθυνότητα, προτάσσοντας το κομματικό από το εθνικό συμφέρον. Να διαμορφώνουν τις πολιτικές τους προτάσεις, εκμεταλλευόμενοι την οργή του κόσμου.

Την επόμενη Κυριακή, το αποτέλεσμα της αναμέτρησης δεν θα χαράξει απλά την πολιτική της επόμενης τετραετίας. Θα καθορίσει το αν ως κοινωνία είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην οριστική ρήξη με τα κακώς κείμενα των τελευταίων ετών. Θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα του αύριο, που θα κληροδοτήσουμε στους νέους ανθρώπους. Προσωπικά, θεωρώ ότι αυτή πρέπει να είναι η Ελλάδα της Ευρώπης, της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι, ακόμα και στις περιόδους κρίσεων, με σωστή διαχείριση μπορούν να βγουν θετικά στοιχεία. Και οι εκλογές στις 6 Μαΐου αποτελούν τη μεγάλη και ιστορική ευκαιρία για τη χώρα. Οφείλουμε να την εκμεταλλευτούμε, αναλογιζόμενοι περισσότερο τώρα παρά ποτέ την ατομική ευθύνη που απορρέει από τον καθένα μας σε περίπτωση που αυτή χαθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα