Έκλεισε στα 960 δισ. € η συμφωνία στις Βρυξέλλες

Η Ελλάδα «κλείδωσε» 14 δισ. Ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και περίπου 16 δισ. Ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2014-2020.

Η συμβιβαστική πρόταση του Προέδρου Βαν Ρομπάι έγινε αποδεκτή από τους Ευρωπαίους Ηγέτες κι αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 7 χρόνια ο κοινοτικός προϋπολογισμός

θα ανέρχεται σε 137 δισ. Ευρώ το χρόνο.

Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα με 30 δισ. € στις αποσκευές του και την υποχρέωση να επιτύχει για πρώτη φορά η Ελλάδα την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων που της αναλογούν. Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στο γενικό πλαίσιο για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 που ορίζει τις συνολικές δαπάνες στα 960 δισ. ευρώ για την επταετία.

Είναι δηλαδή κατά 12 δισ. ευρώ μικρότερος από το ποσό που συζητήθηκε στην πρώτη σύνοδο κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου. Οι πραγματικές πληρωμές στα 908,4 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα αφορούν εγγυήσεις.

Το αναθεωρημένο σχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπει περαιτέρω πολυεπίπεδες περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών . Ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της συνόδου είναι ότι η έναρξή της καθυστέρησε πέντε ώρες και όταν ξεκίνησε στις 22.00 οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν είχαν μπροστά τους κάποια πρόταση.

Πηγή: toxrima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα