Στη ζυγαριά ολοταχώς! Όλα για το βάρος του μωρού σας!

Νομίζεις ότι μόνο τα μοντέλα είναι αυτά που έχουν εμμονή με το βάρος τους μέχρι που γίνεσαι μαμά και ξαφνικά ο κόσμος σου...
περιστρέφεται γύρο από κιλά και γραμμάρια. Γιατί όμως το βάρος του μωρού μας απασχολεί τόσο πολύ;

Είναι γνωστό ότι στον κόσμο των μωρών -όπου καλά-καλά ούτε όνομα δεν υπάρχει – οι απαραίτητες συστάσεις γίνονται κυρίως μέσω της ηλικίας και του βάρους. Για να είστε λοιπόν πλήρως ενημερωμένοι, σας πληροφορούμε για τα βασικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με το βάρος του μωρού σας.
Τις πρώτες μέρες της ζωής του το παιδί σας θα αδυνατίσει! Ναι, ναι, είναι αλήθεια,
για την ακρίβεια τα μωρά χάνουν περίπου το 6% του βάρους γέννησης, το οποίο ξανακερδίζουν στις επόμενες δέκα μέρες.
Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να αναπτυχθούν πιο γρήγορα τους πρώτους 4-6 μήνες, μετά όμως η ανάπτυξή τους επιβραδύνεται. Αντίθετα, τα μωρά που τρέφονται με τεχνητό γάλα παίρνουν βάρος πιο αργά στην αρχή και μετά, όσο περνά ο καιρός, ο ρυθμός της σωματικής τους ανάπτυξης επιταχύνεται.
Τα μωρά διπλασιάζουν το βάρος γέννησης σε ηλικία 5 μηνών και συνήθως το τριπλασιάζουν στο τέλος του 1ου χρόνου.
Τον πρώτο χρόνο της ζωής του το μωρό σας θα κερδίσει βάρος κάπως έτσι:

1-3 μηνών θα κερδίζει 600-900 γραμμάρια περίπου το μήνα.
4-6 μηνών θα κερδίζει 500-600 γραμμάρια το μήνα.
7-9 μηνών θα κερδίζει 450 γραμμάρια περίπου κάθε μήνα.
10-12 μηνών το μωρό θα κερδίζει γύρω στα 300 γραμμάρια κάθε μήνα.
Από τι εξαρτάται το βάρος του μωρού σας.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το βάρος ενός μωρού είναι:
Το βάρος των γονιών του. Ο κανόνας «αδύνατοι γονείς, αδύνατα παιδιά» και το αντίστροφο φαίνεται να επιβεβαιώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις.
Το φύλο του μωρού. Τα αγοράκια είναι συνήθως πιο βαριά από τα κοριτσάκια, γι αυτό και οι πίνακες βάρους διαφέρουν ανάλογα με το φύλο.
Ο θηλασμός .Τα μωρά που θηλάζουν είναι πιο αδύνατα αλλά περισσότερο μυώδη σε σχέση με αυτά που τρέφονται με γάλα του εμπορίου. Γενικά τα δεύτερα αναμένεται να πάρουν κατά μέσο όρο 500 γραμμάρια επιπλέον από εκείνα που τρέφονται με μητρικό γάλα στη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους.
Γιατί δεν παίρνει βάρος;

Κάποιες φορές το γεγονός ότι το μωρό δεν παίρνει βάρος μπορεί να σχετίζεται με οργανικά αίτια.
Μια ίωση μπορεί να προκαλέσει παροδική ανορεξία για μερικές μέρες κάτι το οποίο οδηγεί σε στασιμότητα βάρους.
Η στοματίτιδα μπορεί να έχει αποτέλεσμα την άρνηση του μωρού να φάει.
Παθήσεις του πεπτικού συστήματος όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) η αλλεργία στο γάλα της αγελάδας μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα βάρους στα βρέφη.
Σε περιπτώσεις που υπάρχει στασιμότητα βάρους παρότι το παιδί τρώει θα πρέπει να γίνει έλεγχος για ουρολοίμωξη.
Τέλος μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα και είναι λιποβαρή μπορεί στην αρχή να μην παίρνουν βάρος αλλά, μόλις σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους, θα αρχίσουν να κερδίζουν με πιο ταχύς ρυθμούς από τα τελειομηνα αναπληρώνοντας σταδιακά το βάρος που τους λείπει.
Για να ξέρετε :
Αν και το δικό σας παιδί παρουσιάζει κάποια στασιμότητα στο βάρος του, προσπαθήστε να δείξετε ψυχραιμία αφού, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο παιδίατρος θα διαγνώσει το πρόβλημα, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπισή του και πολύ σύντομα το μωρό σας θα ξανακερδίσει βάρος. Να κάποια πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν :
Να αυξήσετε τον αριθμό και την ποσότητα των γευμάτων σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.
Αν θηλάζετε, μπορεί ο παιδίατρος να σας συστήσει να δώσετε στο μωρό και συμπλήρωμα με ξένο γάλα.
Ίσως χρειαστεί να δώσετε στο παιδί σας κάποιο υπερθερμιδικό σκεύασμα που προστίθεται μέσα στο γάλα.
Μπορείτε να ξεκινήσετε λίγο πιο νωρίς την εισαγωγή στερεών γευμάτων με τροφές όπως είναι η κρέμα ρυζάλευρου.
Εφόσον το παιδί σας έχει ξεκινήσει τα στερεά γεύματα, φροντίστε να υπάρχει σε αυτά καλή αναλογία πρωτεινών – υδατανθράκων (π.χ. το κρέας να συνοδεύεται από πατάτα ή ζυμαρικά) και λιπιδίων.
Προσπαθήστε να μην αγχώνεστε και ασκείτε πίεση στο παιδί για να τελειώσει το γεύμα του, αφού μπορεί να συμπληρώσει την ποσότητα που χρειάζεται στο επόμενο γεύμα.
Μην αισθάνεστε μειονεκτικά αν το μωρό σας είναι μικροκαμωμένο ή αδύνατο εφόσον ο παιδίατρος σας καθησυχάζει ότι η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική.
Κι αν παίρνει πιο πολύ βάρος απ όσο πρέπει;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μωρά παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού τους βάρους από την προβλεπόμενη. Γι αυτό μπορεί να ευθύνεται ο υπερσιτισμός, ή ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης για παχυσαρκία (ιδιαίτερα αν οι γονείς είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι), ο διαβήτης της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης, το αυξημένο βάρος του μωρού ήδη από τη γέννησή του αλλά και το ξένο γάλα με το οποίο σιτίζεται το παιδί αν η μητέρα δεν το θηλάζει.
Για να ξέρετε:
Οι νεότερες μελέτες επισημαίνουν έντονο προβληματισμό για τα ιδιαίτερα μεγάλα και υπέρβαρα μωρά. Μην βιαστείτε όμως να θεωρήσετε ότι το δικό σας είναι υπέρβαρο.Μόνο ο παιδίατρος μπορεί να διαπιστώσει αν το παιδί έχει βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό και μόνο εκείνος μπορεί να σας καθοδηγήσει στο πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό .Να τι μπορεί να βοηθήσει :
Έχει αποδειχτεί ότι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός πέραν των άλλων προλαμβάνει την παχυσαρκία. Γι αυτό σε κάθε περίπτωση προτιμήστε τον ! Επίσης η συνέχιση του μητρικού θηλασμού, παράλληλα με το ξεκίνημα των στερεών τροφών, κατά το δεύτερο εξάμηνο της ζωής, βοηθάει.
Αν ταίζετε το μωρό σας με γάλα του εμπορίου, δείξτε προσοχή στις οδηγίες κατά την ετοιμασία του γεύματος. Η έξτρα ποσότητα σκόνης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση βάρους και προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.
Μην ταίζετε το μωρό περισσότερο απ όσο χρειάζεται Συζητήστε με τον παιδίατρο για την ποσότητα γάλακτος ή φαγητού που χρειάζεται το μωρό σας ανάλογα με τον μήνα που διανύει και μην την υπερβαίνετε ακόμα και αν το παιδί κλαίει όταν αδειάζει το μπουκάλι. Επίσης ο παιδίατρος πιθανόν να σας συστήσει και ειδικό γάλα αν το μωρό σας πίνει ξένο γάλα και είναι υπέρβαρο.
Ποτέ μην πιέζετε το παιδί να φάει αν αυτό αρνείται.
Αποφύγετε την πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών γιατί αυξάνει τις πιθανότητες για παχυσαρκία.
Αποφύγετε τον πρώτο χρόνο ζωής να βάζετε στο φαγητό του μωρού αλάτι και μπαχαρικά.
Πως ξέρω ότι τρώει αρκετά το παιδί μου ;

Αν είναι κάτω των τριών μηνών και τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα σας πρέπει :
Να βρέχει 6-8 πάνες την ημέρα
Να έχει μέσα στην ημέρα αρκετές κενώσεις στο χρώμα της μουστάρδας (τον πρώτο μήνα), ενώ στη συνέχεια οι κενώσεις θα είναι πιο σπάνιες και μπορεί κάποιες μέρες να μην έχει και καθόλου.
Όταν θηλάζει το ακούτε να καταπίνει και στη συνέχεια νιώθετε το στήθος σας πιο μαλακό.
Αν πάλι το μωρό σας έχει τη συνήθεια να αποκοιμιέται την ώρα που θηλάζει, ξυπνάτε το για να συνεχίσει.
Δεδομένου ότι το κάθε μωρό έχει τι δικό του ρυθμό ανάπτυξης, δεν μπορούμε να μιλάμε για ιδανικό βάρος παρά μόνο να λάβουμε υπόψη το μέσο όρο του σωματικού βάρους. Πιο συγκεκριμένα, τον πρώτο χρόνο της ζωής τους το βάρος των μωρών κυμαίνεται :
Για τα νεογέννητα 2,5-4,4 κιλά,
1 μηνός 3-5,5 κιλά,
3 μηνών 4,5-7 κιλά,
6 μηνών 5-8 κιλά,
9 μηνών 7-11 κιλά.
Στους 12 μήνες το βάρος του μπορεί να κυμαίνεται από 8-13 κιλά.
Πως το ζυγίζουμε ;

Αν και γενικά ο παιδίατρος είναι αυτός ο οποίος θα ελέγχει το βάρος του παιδιού σας στις καθιερωμένες επισκέψεις που θα κάνετε, υπάρχουν περιπτώσεις που συστήνεται στους γονείς να το ελέγχουν και οι ίδιοι. Πότε ; αν το παιδί θηλάζει και υπάρχει ανασφάλεια για το αν το μητρικό γάλα είναι επαρκές ή αν έχει γεννηθεί πρόωρα και είναι λιποβαρές. Στις περιπτώσεις αυτές :
Το μωρό πρέπει να ζυγίζεται σε όσο το δυνατό πιο σταθερές συνθήκες, δηλαδή με την ίδια ζυγαριά και την ίδια ώρα της μέρας.
Συνήθως αρκεί να το ζυγίζετε μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δέκα περίπου μέρες κι όχι πιο συχνά.

hamomilaki.blogspot.gr
Keywords
Αναζητήσεις
μωρο εχασε βαρος, μωρο 3 νιση μηνων δεν παιρνει βαρος
Τυχαία Θέματα