Είναι γλυκό το πιοτό της… φοροδιαφυγής

Της ΕΥΗΣ ΚΟΛΙΟΥ

Της φοροδιαφυγής το όργιο σύνορα δεν έχει. Εννοούμε ότι σχεδόν παντού επώνυμοι και ανώνυμοι, αν μπορούν, θα την κάνουν τη φοροδιαφυγή τους. Δεν εννοούμε, όμως, ότι ανεξαρτήτως συνόρων οι αντιδράσεις των Αρχών απέναντι στα όργια είναι ίδιες.
Εντός των δικών μας συνόρων οι ειδήσεις για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τους μεγαλοκαταθέτες μάς έχουν κυριολεκτικά βομβαρδίσει. Προσπαθούμε ακόμα, όμως, να μάθουμε ποιοι είναι οι σούπερ επώνυμοι και δυνατοί ανάμεσα σε αυτούς και γιατί αυτά τα λεφτά

δεν πέρασαν στα δημόσια ταμεία. Ωστόσο, σε άλλες χώρες όχι μόνο μαθαίνουμε ποιοι επώνυμοι και δυνατοί έχουν κατά καιρούς φοροδιαφύγει, αλλά τα ονόματά τους κάνουν τον γύρο του κόσμου και έχουν κληθεί να πληρώσουν υπέρογκα χρηματικά ποσά. Είτε είναι διάσημοι είτε απλά πολύ ισχυροί, η δίωξη οικονομικού εγκλήματος των χωρών τους δεν τους αφήνει ήσυχους και τους τιμωρεί… Γιατί όχι, άλλωστε; Τζάμπα άνοιξαν δρόμους οι Αμερικανοί με τον Αλ Καπόνε που δεν είχε και την καλύτερη φήμη, αντίθετα με τους συνήθως περίφημους, δηλαδή καλόφημους, επώνυμους δικούς μας; Βέβαια, θα πείτε, είναι πιο δύσκολο να στριμώξεις τους διάσημους και ισχυρούς της πολιτικής, της Τέχνης, των επιχειρήσεων από έναν έστω και Αλ Καπόνε…
Στη σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα η πολυτέλεια να μην παίρνουμε πίσω τα χρήματα που εκλάπησαν, αλλά να αναζητάμε μέσα από μία σειρά καταθέσεων να μάθουμε πώς το στικάκι με τη λίστα βρέθηκε εκεί, μετά πήγε παραπέρα και μετά ξαναγύρισε και η ιστορία δεν έχει τελειωμό. Μπορεί άνθρωποι, όπως ο σχεδιαστής μόδας Λάκης Γαβαλάς, αυτήν τη στιγμή να βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού για οφειλές προς το Δημόσιο, ωστόσο, το κενό με τα ονόματα, αλλά και την απαραίτητη τιμωρία που πρέπει να επιβληθεί σε άλλους είναι τεράστιο!
Όπως δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο του «Π», ο κ. Καπερνάρος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του πρώην εισαγγελέα του ΣΔΟΕ, ρώτησε γιατί αφού ήταν απλό δεν εκλήθησαν κάποιοι εξ αυτών που βρίσκονται στη λίστα να απαντήσουν για τα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν σε τάδε λογαριασμούς. Ο κ. Διώτης απάντησε χαρακτηριστικά ότι «αυτό ακριβώς έκαναν οι άλλες χώρες, οι Αρχές των άλλων χωρών». Δηλαδή, εξήγησε, στη συνέχεια ότι κάτι τέτοιο ναι μεν είναι απλό, αλλά «προϋποθέτει, όπως ήδη έχω καταθέσει, μια ισχυρή πολιτική βούληση της κεντρικής κυβέρνησης για να το κάνει αυτό». Στην Ελλάδα, δηλαδή, συνεχίζουμε να υποκύπτουμε στους εκβιασμούς των ισχυρών…
Και εκεί θέλαμε να καταλήξουμε και να αρχίσουμε να ξεδιπλώνουμε ιστορίες δυνατών ανθρώπων που επί χρόνια στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία και έχουν καταλήξει με χειροπέδες, κατηγορούμενοι για φοροδιαφυγή και χωρίς ίχνος οίκτου και προστασίας από την οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά στους Ιταλούς μόδιστρους του οίκου Dolce & Gabbana, οι οποίοι μετά από δικαστική απόφαση κλήθηκαν να πληρώσουν το τεράστιο ποσό των 343 εκατομμυρίων ευρώ για μια υπόθεση φοροδιαφυγής. Πρόκειται για μία δικαστική διαμάχη που έχει ξεκινήσει εδώ και έξι χρόνια. Οι δύο διάσημοι στυλίστες είχαν δημιουργήσει μία εταιρεία στο Λουξεμβούργο και μετέφεραν εκεί όλες τις δραστηριότητες. Δήλωναν όμως ότι είχαν πουλήσει όλα τα δικαιώματα και ότι οι ίδιοι δεν είχαν καμία σχέση με την εταιρεία. Ωστόσο, από την έρευνα της ιταλικής εφορίας εν μέσω κρίσης αποδείχτηκε ότι η εταιρεία ήταν δικιά τους και την είχαν δημιουργήσει μόνο και μόνο για να μη φορολογούνται στην Ιταλία με τους υψηλούς συντελεστές. Έτσι, πήγαν τα χρήματά τους και την εταιρεία στον «φορολογικό παράδεισο», όπως λέγεται, στο Λουξεμβούργο.
Οι Dolce & Gabbana είχαν καταδικαστεί πέρυσι για πρώτη φορά. Τότε είχαν καταφέρει να ακυρώσουν την απόφαση. Πήγαν, όμως, στο εφετείο και τη Δευτέρα (1η Απριλίου) ανακοινώθηκε ότι πρέπει να πληρωθούν 343 εκατ. ευρώ, διαφορετικά επίκειται η φυλάκιση για τους δύο σχεδιαστές.

Συμβαίνουν μόνο στην Εσπερία

Οι Dolce & Gabbana δεν είναι οι μόνοι που έχουν «καβούρια» στις τσέπες τους και προσπάθησαν να φοροδιαφύγουν. Η ιστορία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και πριν από περίπου 400 χρόνια, όταν το 1597 ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, κυνηγημένος από την αγγλική εφορία, φόρτωσε σε ένα κάρο όλα του τα υπάρχοντα και εγκαταστάθηκε σε άλλη πόλη, της οποίας ο άρχοντας δεν είχε ενημερωθεί για τις ατασθαλίες του. Έφτασε να χρωστάει 13 σελίνια και 4 πένες στο κράτος και τελικά πέρασε δύο ολόκληρα χρόνια στην εξορία της διπλανής πόλης, προτού αναγκαστεί να εξοφλήσει το χρέος.
Το όνομα του διάσημου σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είναι συνδεδεμένο με τη Σουηδία. Ωστόσο, η εφορία της χώρας δεν έδειξε επιείκεια όταν μυρίστηκε το χρέος του σκηνοθέτη έπειτα από ένα γερό ξεσκόνισμα που έγινε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην εταιρεία που είχε συστήσει ο Μπέργκμαν για να καταβάλει τις αμοιβές των ηθοποιών και συνεργατών του σε χώρες του εξωτερικού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η σουηδική εφορία κυριολεκτικά μπούκαρε στο Βασιλικό Θέατρο της Στοκχόλμης κατά τη διάρκεια πρόβας και συνέλαβαν τον σκηνοθέτη με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Αυτό συνέτριψε τον Μπέργκμαν, ο οποίος νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της πατρίδας του υποφέροντας από κατάθλιψη ύστερα από τον νευρικό κλονισμό που υπέστη. Με την άνοδο του Ούλωφ Πάλμε στο ύπατο σουηδικό αξίωμα, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, αλλά ο Μπέργκμαν κατέφυγε αρχικά στη Γερμανία, όπου δημιούργησε ορισμένες από τις μεταγενέστερές του ταινίες (όπως «Το Αυγό του Φιδιού»).

Ο οίκος Bulgari
Ένας ακόμη οίκος μόδας που πιάστηκε στα δίχτυα της δίωξης οικονομικού εγκλήματος είναι ο οίκος Bulgari. Ο όμιλος κατηγορείται για τεράστια φοροδιαφυγή, που ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Πριν από δύο μήνες δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου αποκάλυψαν ότι ο όμιλος βρισκόταν στο στόχαστρο της Δίωξης, αλλά και της Δικαιοσύνης ως ύποπτος μεγάλης φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο οίκος Bulgari δημιούργησε εταιρείες στην Ελβετία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία, ώστε να αποφύγει τη φορολόγηση στην Ιταλία. Οι εφοριακοί ήδη κατέσχεσαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 46 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί και μετοχές εταιρειών. Τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν ανήκουν στους Νίκολα και Πάολο Μπούλγκαρι, τους δύο ιστορικούς δηλαδή μετόχους του οίκου, καθώς και στους νυν και πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων του ομίλου, Μαουρίτσο Βαλεντίνι και Φραντσέσκο Τράπανι αντίστοιχα.

Όπου φύγει… φύγει
Τόσο ο επικεφαλής του οίκου μόδας Louis Vuitton, Μπερνάρ Αρνώ, όσο και ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ ντε Παρτιέ προκειμένου να γλιτώσουν από τους φόρους προτίμησαν να πάρουν τα λεφτά τους και να φύγουν… ζητώντας να αλλάξουν υπηκοότητα.
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας και ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία, Μπερνάρ Αρνώ, προκάλεσε σεισμική δόνηση στην κυβέρνηση αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο όταν ζήτησε να λάβει τη βελγική υπηκοότητα. Μία απόφαση που προέκυψε αντιδρώντας στα αναμενόμενα σκληρότερα νέα φορολογικά μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόφασή του έχει να κάνει με προσωπικούς λόγους και ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη αλλαγή στη φορολόγηση των επιχειρήσεών του που δραστηριοποιούνται στο γαλλικό έδαφος. Ωστόσο, τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου δεν ήταν καθόλου ευγενικά απέναντί του ζητώντας του να φύγει, αφού το θέλει, προσθέτοντας και μερικά αυθεντικά «γαλλικά» από δίπλα.
Από τη μεριά του, το Βέλγιο έδωσε αρνητική απάντηση στην αίτηση του Γάλλου δισεκατομμυριούχου για παραχώρηση υπηκοότητας. Η Εισαγγελία στήριξε την απόφασή της σε δύο παράγοντες. Κατ’ αρχάς, ο Αρνώ δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι τα τελευταία τρία χρόνια η βασική χώρα διαμονής του ήταν το Βέλγιο, και κατά δεύτερον, επί του παρόντος, στο Βέλγιο διεξάγεται έρευνα κατά του Γάλλου επιχειρηματία και των επιχειρήσεών του στη χώρα αυτή.
Ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ ντε Παρτιέ ζήτησε να λάβει τη ρωσική υπηκοότητα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους υψηλούς συντελεστές φορολόγησης στην πατρίδα του και αναστάτωσε τη γαλλική κυβέρνηση. Έτσι, και μετά από μία χρονοβόρα διαδικασία αλλά και αρνητικά σχόλια ως «μη πατριώτης», ο Ντε Παρτιέ τον Ιανουάριο του 2013 παρέλαβε από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Πεσκόφ το ρωσικό του διαβατήριο, αποφεύγοντας τη σκοπούμενη αύξηση της φορολογίας των πλουσίων από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου.

Στον χορό της φοροδιαφυγής και οι γυναίκες

Και οι ωραίες έχουν χρέη… και πονηρό μυαλό απ’ ό,τι φαίνεται μέσα από την ιστορία της Σοφία Λόρεν. Η μεγάλη ντίβα του ιταλικού κινηματογράφου, πέρα από τις λαμπερές της εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί και τα φλας του Χόλιγουντ, πέρασε και από την καθόλου λαμπερή πόρτα της φυλακής και φωτογραφήθηκε από τα φλας των αστυνομικών προφίλ και ανφάς!
Το 1982, η Λόρεν προσπάθησε να κρύψει 160.000 ευρώ περίπου από το μάτι του Μεγάλου κρατικού Αδελφού. Δεν τα κατάφερε όμως, και η ιταλική εφορία τσάκωσε την ντίβα και την έβαλε φυλακή για 18 ολόκληρες μέρες. Έπειτα από αυτή την περιπέτεια, η Σοφία Λόρεν ξέχασε για πάντα την ιδέα της φοροδιαφυγής και συμμορφώθηκε απέναντι στους κανόνες του κράτους. Παρά το «σημάδι» -που της άφησαν, όπως η ίδια είπε αργότερα- το 1991 η Κινηματογραφική Ακαδημία της απένειμε τιμητικό Όσκαρ για τη συνολική της προσφορά. Καθόλου άσχημα για μία πρώην κατάδικο…

Keywords
γλυκο, λακης γαβαλας, dolce gabbana, ίνγκμαρ μπέργκμαν, louis vuitton, ειδήσεις, ελλαδα, σδοε, εταιρεία, ουίλιαμ, χρεος, θεατρο, συλληψεις, bulgari, louis, vuitton, γαλλια, σεισμος, νέα, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, προσφορες, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, αμοιβες, διαβατηριο, χωρες, αιτηση, ακινητα, βελγιο, γερμανια, εφορια, ηθοποιος, ιρλανδια, ιταλια, ιχνος, καταθλιψη, οικονομια, ολλανδια, ονοματα, ρωτησε, σδοε, σουηδια, ταινιες, bulgari, louis vuitton, αυγο, αυξηση, ανθρωπος, απλα, γαβαλας, δευτερα, δημοσιο, διχτυα, δονηση, διωτης, εγινε, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελβετια, εξι, ερευνα, εταιρεία, ιδεα, ιδια, υποθεση, ίνγκμαρ μπέργκμαν, κυβερνηση, λεφτα, λουξεμβουργο, ματι, μηνες, μυαλο, ξεσκονισμα, παντα, οικος, ομιλος, ονομα, ουιλιαμ σαιξπηρ, πορτα, σαιξπηρ, συνεχεια, σειρα, σοφια, στο κοκκινο, σουπερ, σχολια, τιμωρια, τρια, φυλακη, υπηκοοτητα, φυλλο, φημη, φορα, δικαιωματα, εμφανισεις, φυλακες, χωρα, λακης, louis, νοσοκομειο, ουίλιαμ, vuitton, χειροπεδες
Τυχαία Θέματα