Οι επενδύσεις, όπλο για την καταπολέμηση της ανεργίας

Του ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

H βασικότερη αλλαγή που θέλει να φέρει ο επενδυτικός νόμος είναι η επαναφορά του κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας προς τους επενδυτές. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το νομικό και θεσμικό μας πλαίσιο όσο το κλίμα πάνω στο οποίο πάμε να βασίσουμε την προσέλκυση ξένων και ελληνικών επενδύσεων. Γιατί, αν ανατρέξουμε στην ελληνική ιστορία, θα δούμε ότι στο παρελθόν είχαμε πολύ πετυχημένα παραδείγματα νομικών πλαισίων. Όταν, μάλιστα, αυτό συνδυαζόταν με την πολιτική βούληση, πετυχαίναμε πραγματικά να προσελκύσουμε επενδύσεις. Αναφέρομαι στις

ρυθμίσεις του Συντάγματος του 1952, που όριζε ότι ένας εφάπαξ εκδιδόμενος νόμος για κάθε στρατηγική επένδυση ορίζει το πλαίσιο πάνω στο οποίο αυτό λειτουργεί. Και αυτό το εργαλείο χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης, που έφτασαν το 7% ετησίως στις δεκαετίες του 1950 και του 1960.
Όταν, λοιπόν, θέτουμε ως πολιτική και εθνική προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μπορούμε να πετύχουμε. Και μπορούμε να πετύχουμε όχι μόνο από την ψήφιση ρυθμίσεων, αλλά μπορούμε να το πετύχουμε, όταν εκφράσουμε αυτήν τη βούληση στην ίδια την κοινωνία και στην αγορά.
Ο νόμος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εργαλείο. Οι επιπτώσεις, όμως, αυτών που προβλέπει έρχονται και υλοποιούνται μόνο με την εφαρμογή του, τη σωστή και έγκυρη εφαρμογή του. Κανείς επενδυτής δεν δείχνει εμπιστοσύνη σε μία χώρα, όταν η ίδια δεν εμπιστεύεται το θεσμικό της πλαίσιο. Κανένας επενδυτής δεν μπορεί να επενδύσει όταν σε κάθε προσπάθειά του βλέπει αντιδράσεις, οι οποίες πολλές φορές φτάνουν στις ενέργειες που καλύπτονται πίσω από κουκούλες. Κανείς επενδυτής δεν βάζει εύκολα τα λεφτά του σε μία χώρα, όταν βλέπει πολιτικές δυνάμεις να χαρακτηρίζουν τον οποιοδήποτε διεθνή επενδυτή ως διεθνές «λαμόγιο» και, παράλληλα, να ισχυρίζονται δημοσίως ότι όταν και εφόσον καταλάβουν την εξουσία και αναλάβουν τη διακυβέρνηση, θα διώξουν αυτές τις επενδύσεις, θα επανακρατικοποιήσουν τις αποκρατικοποιημένες εταιρείες, θα αλλάξουν το θεσμικό πλαίσιο προς το δυσμενέστερο για τον οποιονδήποτε επενδυτή έχει έλθει και έχει κάνει αυτήν τη στρατηγική επένδυση στη χώρα, που δημιουργεί ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Αυτό, δηλαδή τη δημιουργία ενός επενδυτικού κλίματος, δεν μπορεί να το πετύχει από μόνη της μια κυβέρνηση. Πρέπει να το πετύχει το σύνολο της κοινωνίας, για να μπορέσουμε να πούμε ότι δίνουμε στους νέους μας μία δυνατότητα για καλύτερο αύριο, στα νέα παιδιά που σήμερα μεταναστεύουν.

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι βουλευτής Β΄ Αθηνών ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα