Εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013, υπό τον όρο ότι τα μέλη της δεσμεύονται να εγγυηθούν την καταβολή των καθυστερούμενων του 2012,

Ταυτόχρονα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η ενισχυμένη συνεργασία για την επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (φόρος Tobin), παρά τις φωνές που αναφέρουν πως η κατανομή των πόρων που θα συγκεντρωθούν, περιβάλλεται από αβεβαιότητα.

Το κείμενο που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο αφορά, αφενός, μια πρόσθετη καταβολή

6 δισ. ευρώ από τα κράτη για τον προϋπολογισμό του 2012 προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πολλά προγράμματα, μεταξύ των οποίων το φοιτητικό Erasmus και αφετέρου, το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, το οποίο τροποποιήθηκε από τα κράτη, με μια περικοπή 5 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόσθετη καταβολή των 6 δισ. ευρώ εγκρίθηκε με 514 ψήφους υπέρ έναντι 68 κατά και 82 αποχές. Ο προϋπολογισμός του 2013 εγκρίθηκε με 498 ψήφους υπέρ έναντι 162 κατά και 12 αποχές.

Η Επιτροπή έχει υπολογίσει σε 8,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα που χρειαζόταν να καλυφθεί για να εξοφληθούν όλες οι οφειλές προς τα κράτη το 2012.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ανέφερε πως «Η Επιτροπή θα παρουσιάσει νωρίς το 2013 ένα διορθωτικό σχέδιο προϋπολογισμού για να καλύψει τις υποχρεώσεις για εξοφλήσεις του 2012 που εξακολουθούν να εκκρεμούν», για να προσθέσει: «η Επιτροπή θα πρέπει να προβλέψει άλλον έναν διορθωτικό προϋπολογισμό με επιπρόσθετα ποσά ήδη από τα μέσα του 2013, καθώς ο προϋπολογισμός του 2013 είναι ανεπαρκής».

«Όλα τα ποσά αυτά για επιπρόσθετες πληρωμές θα αφορούν νέα κονδύλια. Δεν θα αφαιρεθούν από τον προϋπολογισμό του 2013 και δεν θα υπάρξει αναδίπλωση», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Σουλτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα