ΕΕ: Νέα μέτρα για τη μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων

Δέσμη μέτρων για τη μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων το 2020-2030 ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και νέα ανώτατα εθνικά όρια εκπομπών ρύπων και νέα πρόταση για τον περιορισμό της ρύπανσης από τις μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης. Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα τεθούν στόχοι για τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5.

Ο καθαρός αέρας μειώνει τις δαπάνες για την υγεία

Σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε., αέρα, έως το 2030 θα αποφευχθούν 58.000 πρόωροι θάνατοι, θα προστατευθούν

123.000 τ.χλμ. οικοσυστημάτων από ρύπανση από άζωτο (πάνω από τη μισή έκταση της Ρουμανίας), θα προστατευθούν 56.000 τ.χλμ. περιοχών Natura 2000 από ρύπανση από άζωτο (πάνω από τη συνολική έκταση της Κροατίας) και 19.000 km2 δασικών οικοσυστημάτων από οξίνιση.
Επιπλέον, μόνον από τα οφέλη για την υγεία θα εξοικονομηθούν 40-140 δισ. ευρώ σε εξωτερικές δαπάνες και θα προκύψουν περίπου 3 δισ. ευρώ σε άμεσα οφέλη λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού, της μείωσης των δαπανών για υγειονομική περίθαλψη κ.λπ.

H δέσμη μέτρων αφορά:
• Ένα νέο πρόγραμμα «Καθαρός αέρας για την Ευρώπη», το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη των υφιστάμενων στόχων βραχυπρόθεσμα, αλλά και των νέων στόχων για την ποιότητα του αέρα την περίοδο έως το 2030. Η δέσμη περιλαμβάνει επίσης μέτρα στήριξης για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως στις πόλεις, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και της ενισχυμένης διεθνούς συνεργασίας.
• Αναθεωρημένη οδηγία για τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών, η οποία προβλέπει αυστηρότερα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών για τους έξι κύριους ρύπους.
• Πρόταση νέας οδηγίας για τον περιορισμό της ρύπανσης από τις μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης, όπως τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, για οικοδομικά τετράγωνα ή μεγάλα κτίρια, και τις μικρές βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Όσον αφορά τη χώρα μας, η Ελλάδα θα δεσμευτεί το 2020-2030 να μειώσει το ΝΗ3 κατά 7%, τα ΡΜ2,5 κατά 35%, το SO2 κατά 74% και 31% το ΝΟx. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει αποστείλει πρόσφατα στοιχεία για αιωρούμενα σωματίδια PM10 για τα έτη 2011- 2012, ούτε έχει απέστειλε στοιχεία για τα σωματίδια μικρότερης διαμέτρου (PM2,5), τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

The post ΕΕ: Νέα μέτρα για τη μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα