Δραματικές εξελίξεις στην Μεγαλόνησο! Η Κύπρος βγαίνει από την Ευρωζώνη;;;

Του Πάρι Κουρτζίδη

Η Μεγαλόνησος ζει μετά από χρόνια για ακόμη φορά συγκλονιστικές στιγμές! Την ίδια ώρα που ο Κυπριακός λαός, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, ζητάει η χώρα όχι μόνο να επιμείνει στο «ΟΧΙ» του «κουρέματος» (91%) απέναντι στην απόφαση του Eurogroup, αλλά και να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ (67,3%), τα πάντα είναι ρευστά ακόμη και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας!
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από κυβερνητικούς αξιωματούχους της Κύπρου, το κλίμα και εντός του πολιτικού κόσμου είναι βαρύ και κλίνει στην έξοδο από την ευρωζώνη! Είναι χαρακτηριστικό ότι ανώτατος Κύπριος αξιωματούχος μιλώντας στο paraskhnio.gr προέβλεψε ότι δεν μπορεί να περάσει από την Βουλή καμία λύση που θα περιλαμβάνει «κούρεμα» της τάξης του 5% ή έστω και του 1-1,5% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Στην αντίποδα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, τόσο από πλευράς Eurogroup, όσο και συνολικά από την πλευρά της τρόικας, υπάρχει τελεσίγραφο προς την Κύπρο: Πάρτε επιτέλους απόφαση, που θα περιλαμβάνει «κούρεμα» στο υπερδιογκωμένο τραπεζικό σας σύστημα (και αναδιάρθρωση), σύμφωνα με τη «δική μας λύση», διαφορετικά, σας κόβουμε τη χρηματοδότηση στις 26 Μαρτίου! Κάτι το οποίο αν συμβεί σημαίνει ότι την εξωθούν στην έξοδο, καθώς θα αναγκαστεί να κόψει χρήμα στην αγορά της.

Ενδεικτικό του κλίματος και των αρνητικών προβλέψεων είναι το γεγονός ότι υπάρχει αυτή την ώρα, εκτάκτως, μυστική (νέα) συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Eurogroup, χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου, με άγνωστο μέχρι στιγμής του τι προτίθεται να αποφασίσει, απέναντι στο κλίμα αυτό που επικρατεί στην Μεγαλόνησο. Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι πρόκειται να υπάρξει κι άλλη σύσκεψη (ή και άλλες συσκέψεις) του Eurogroup απόψε (κατά πάσα πιθανότητα) ή το αργότερο αύριο, δείχνοντας έναν οργασμό μυστικών συζητήσεων που κανείς δεν ξέρει επισήμως γύρω από ποιους σχεδιασμούς γίνονται, αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του paraskhnio.gr στο “τραπέζι” έχει ήδη πέσει και συζητείται η έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη!

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Κύπρος αποτελεί σοβαρή συστημική απειλή για την ευρωζώνη, “η κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή και επιβάλλει να κινηθούμε γρήγορα”.

Τέλος, η ίδια πηγή τόνισε ότι “δεν είναι σε θέση το Ταμείο Αλληλεγγύης που αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί να καλύψει από μόνο του το χρηματοδοτικό κενό”, ενώ επισήμανε ότι “χρειάζεται πάση θυσία αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου”.

Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ: Θα βρούμε περισσότερα από 5,8δισ.€

Την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα μαζέψει «πολύ σύντομα περισσότερα από 5,8 δισ. ευρώ», εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, εξερχόμενος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Συλλούρης απέκλεισε το θέμα του «κουρέματος» των καταθέσεων σημείωσε ότι «θα βρούμε πόρους, όχι 5,8 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερους και εκεί θα κριθούν και οι της Ευρωζώνης και η τρόικα εάν ήρθαν εδώ πράγματι για να μας βρουν λύση ή για να διαλύσουν την οικονομία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

«Η δική μου η εκτίμηση είναι ότι όχι άμεσα αύριο το πρωί αλλά πολύ σύντομα θα μαζευτούν πολύ περισσότερα από τα 5,8 δις», συνέχισε ενώ ερωτηθείς εάν θα υπάρξει διασύνδεση με την προοπτική του φυσικού αερίου, απάντησε «θα υπάρχει διασύνδεση με πολλά πράγματα πιο ρεαλιστικά και από το φυσικό αέριο».

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής τη Δευτέρα που να αφορά τις τράπεζες. «Ζούμε πολύ δύσκολες ώρες, διαχειριζόμαστε μια μεγάλη κρίση, αλλά και μία μεγάλη επίθεση, όχι βοήθεια, από αυτούς που είναι δήθεν σύμμαχοι και έπρεπε να μας στηρίξουν», κατέληξε χαρακτηριστικά και με ιδιαίτερο νόημα…

Keywords
Τυχαία Θέματα