Διπλό δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο, δείχνουν οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι στης Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Kappa Research για την εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής”, ο ΣΥΡΙΖΑ

συγκεντρώνει 26,6% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, έναντι του 25,7% της ΝΔ και ακολουθούνη Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 8,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7%, το ΚΚΕ με 6,4%, η ΔΗΜΑΡ με 4,8%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγουν σε ποσοστό 7%.

Το 44,1% των ερωτηθέντων θεωρούν ως καταλληλότερο για τη θέση του πρωθυπουργού τον Αντώνη Σαμαρά με ποσοστό, ενώ το 31,8% τον Αλέξη Τσίπρα. Το 23,1% θεωρεί ότι κανένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι κατάλληλος.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο, 52,3% κρίνουν αρνητικά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις εξελίξεις, ενώ 52,2% είναι αρνητικοί απέναντι στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ποσοστό 68,6%, πάντως, πιστεύουν πως μετά τις εξελίξεις στη Λευκωσία, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει την ίδια σκληρή διαπραγματευτική στάση.

Το 70,8% των συμμετεχόντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, με το 58,6% να εκτιμά πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση. Το 42,3% τάσσεται την ίδια ώρα υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 34,8% θα ήθελαν μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προβάδισμα 0,3% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει στο μεταξύ το μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου χωρίς κάλπη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 17,3% έναντι 17% της ΝΔ και έπονται η Χρυσή Αυγή με 7,9%, το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, το ΚΚΕ με 3,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,4%.

Στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,8%, η ΝΔ 25,2%, η Χρυσή Αυγή 11,7%, το ΠΑΣΟΚ 9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 8,5%, η ΔΗΜΑΡ 6,3% και το ΚΚΕ 5,5%.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται ως καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού από το 29% των ερωτηθέντων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 13%.

Το 80% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι χειρότερη από ό,τι ήταν έναν χρόνο πριν, ενώ τέσσερις στους δέκα τάσσονται υπέρ της διάλυσης της Ε.Ε. και 45% κατά του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα