Δήμοι: Αιτία γενικευμένης σύρραξης οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί

Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων, ήταν σαφώς η αιτία έναρξης των «εχθροπραξιών» μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης.
Οι πλήρως ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί σε συνδυασμό με την αστική και πειθαρχική ευθύνη που επιφέρει η μη συμμόρφωση δημάρχων και δημοτικών υπαλλήλων στις υποδείξεις του « Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων», αποτελούν την αφορμή για μια γενικευμένη σύρραξη μεταξύ κυβέρνησης και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι δήμαρχοι, στο σύνολό τους, ισχυρίζονται πως δεν είναι δυνατόν να έχουν παραχωρηθεί πολλές αρμοδιότητες στην Τοπική

Αυτοδιοίκηση χωρίς τους ανάλογους πόρους…, να επωμίζονται οι Δήμοι όλες τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης με τις Δομές Πρόνοιας…, και να μην δικαιολογούνται «αναμορφώσεις προϋπολογισμών» και δη σε περιόδους που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί τι θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα!
Εκείνο όμως που οι δήμαρχοι θεωρούν προσβλητικό είναι ο προκαταρκτικός έλεγχος του Παρατηρητηρίου στους ισολογισμούς και επιπλέον οι πειθαρχικές και αστικές ευθύνες που προβλέπονται για τους αιρετούς σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης!
ΟΙ μέχρι τώρα συναντήσεις του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τους αρμόδιους υπουργούς έχουν πείσει την πολιτική ηγεσία ότι πρέπει να «αφαιρεθεί» ο κεφάλαιο περί αστικών και πειθαρχικών ευθυνών των αιρετών. Μένει όμως αμετακίνητη σε ότι αφορά την απόλυτη και πλήρη συμμόρφωση σε ότι αφορά τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς!
Οι αιρετοί θεωρούν πλήρη καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ με τις πρόσθετες διατάξεις για το Παρατηρητήριο και τους προϋπολογισμούς των δήμων.
Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς μετέφεραν το κλίμα και την απόφαση της πρόσφατης έκτακτης συνέλευσης των δημάρχων, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση της Αυτοδιοίκησης με την κατάργηση των αρμοδιοτήτων των Σχολικών Φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην δημοσιονομική προσαρμογή και δε μπορεί να δεχθεί οριζόντιες μέτρα που είναι σκληρά και άδικα.

Γ. Σπ. Π

Keywords
Τυχαία Θέματα