Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Αδιέξοδη η συνταγή του Μνημονίου!

της Άννας Καραβοκύρη

«Η συνταγή του Μνηµονίου δεν βγάζει πλέον πουθενά. Έχει καταλήξει να µειώνει συνεχώς το εισόδηµα και να αυξάνει συνεχώς τους φόρους». Την παραδοχή-σοκ έκανε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Δημήτρης Δασκαλόπουλος ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, η οικονομίας μας «µπορεί κάλλιστα να παραµείνει καθηλωµένη στον πάτο! Για χρόνια!».

Μάλιστα, ο κ. Δασκαλόπουλος αποκάλυψε αυτό που

όλοι φοβούνται: Ότι παρά τα δυσβάστακτα μέτρα, η επώδυνη δηµοσιονοµική προσαρµογή «δεν έθιξε ακόµα εµφανώς τις δοµές και παθογένειες του ναυαγισµένου κράτους».

Μιλώντας στην ημερίδα του ΣΕΒ στο μέγαρο Μουσικής υπό τον τίτλο «Υπάρχει ανάπτυξη χωρίς δουλειές και χρήμα;» όπου θα προταθούνλύσεις για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, (στην οποία αναμένεται να μιλήσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας) ο κ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε ότι η συνταγή της τρόικας έχει καταλήξει να µειώνει συνεχώς το εισόδηµα και να αυξάνει συνεχώς τους φόρους, ενώ παράλληλα, «το διακύβευµα της παραγωγικής ανασυγκρότησης µόνο κατ’ επίφαση έχει τεθεί στο τραπέζι του δηµόσιου διαλόγου».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρατήρησε ακόμη ότι ο βασικός αιμοδότης της οικονομίας, το τραπεζικό σύστηµα, «τσακίστηκε στις συµπληγάδες του δηµόσιου χρέους και βρίσκεται ακόµα σε διαδικασία επίπονης αναδιάρθρωσης». Ως εκ τούτου «η συνεισφορά του στη ριζική ανασυγκρότηση της οικονοµίας µόνο οριακή µπορεί να είναι στο άµεσο µέλλον».

Όπως επεσήμανε δεν πρέπει να βαυκαλιζόμαστε ότι θα έρθουν νομοτελειακά καλύτερες ημέρες επειδή «μετά από πέντε χρόνια κρίσης, όπου η χώρα έζησε την οικονοµική της κατάρρευση και πλήρωσε ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος, φαίνεται ότι φτάσαµε στον πάτο του βαρελιού».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ «δεν έχουµε την πολυτέλεια να περιµένουµε µέχρι να πάνε όλα σιγά- σιγά καλύτερα. ∆εν έχουµε τον χρόνο. ∆εν µας το δίνουν οι στρατιές των ανέργων. ∆εν µας το επιτρέπει η ανήκεστος βλάβη που έχει προκληθεί στον παραγωγικό µας ιστό». Και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο «αν έχει πράγµατι συνειδητοποιήσει ότι ο καιρός του εφησυχασµού έχει περάσει, ότι αν δεν υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη, η Ελλάδα θα περιθωριοποιηθεί και ότι µόνο ο ιδιωτικός τοµέας, µε επικεφαλής τη σύγχρονη επιχειρηµατική τάξη, µπορεί να φέρει την ανάπτυξη» να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα.

Η µεταφορά πόρων από την ιδιωτική οικονοµία στη δηµόσια και χρεών από τη δηµόσια στην ιδιωτική.

• Η αποπληρωµή των χρεών του δηµοσίου µε την ταυτόχρονη δηµιουργία νέων.

• Η φορολογία στην παραγωγή και στο κεφάλαιο αντί στο εισόδηµα και στα κέρδη.

• Η διατήρηση ενός πολύπλοκου, διαρκώς µεταβαλλόµενου και µη ανταγωνιστικού σε σύγκριση µε την Ευρώπη, φορολογικού συστήµατος.

• Η εφαρµογή πολιτικών που αποθαρρύνουν την αποταµίευση και στηρίζουν το µοντέλο ανάπτυξης που µας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ο κ. Δασκαλόπουλος πρόσθεσε με νόημα: «Τολµώ να πω πως αν δεν αντιµετωπιστούν αυτά τα φαινόµενα στη ρίζα τους, τότε οι δικές µας προσπάθειες θα είναι µάταιες». Και κατέληξε λέγοντας: «Εµείς, οι άνθρωποι της αγοράς, γνωρίζουµε καλύτερα από κάθε άλλον ότι η χώρα µας δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αλλάξει το µοντέλο ανάπτυξης που την έφερε εδώ. Και, µαγικές συνταγές προφανώς δεν υπάρχουν. Η µετάβαση σ’ ένα νέο µοντέλο ανάπτυξης, απαιτεί βαθιές αλλαγές στη νοοτροπία, στις συµπεριφορές, στις αξίες. Προϋποθέτει αποφασιστικότητα και συνέπεια σε όλα τα µέτωπα».

Πηγή φωτό: fosphotos.com / Panayiotis Tzamaros

The post Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Αδιέξοδη η συνταγή του Μνημονίου! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα