Μάκης Βορίδης: «Δεν υπάρχει ζήτημα τριπλών εκλογών»

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί επιλογή της ΝΔ, αλλά του ελληνικού λαού, ο οποίος διαμόρφωσε τη σύνθεση του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Οι ιδεολογικές διαφορές είναι χαώδεις, η προγραμματική συνεννόηση ανέφικτη, άρα πρακτικά είναι ανέφικτη η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο.

της ΝΔ, με την οποία κάποιοι είπαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έριξε «τίτλους τέλους» στο σενάριο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, με συνέντευξή του στο «Π» τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανέφικτο, ενώ εκφράζει την άποψη ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές. Δεν εξαιρεί από τα -με έντονο προεκλογικό χρώμα- πυρά του ούτε τον κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ, λέγοντας πως η ΝΔ «δεν επέλεξε να κυβερνά με το ΠΑΣΟΚ» …

Την περασμένη εβδομάδα, μια δημοσκόπηση της Metron Analysis έδειξε ότι σε μεγάλο ποσοστό οι ερωτώμενοι προτιμούν συμβιβασμό μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Η ΝΔ είναι διατεθειμένη να ξεπεράσει τις κομματικές γραμμές και να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αυτό αποτελεί λαϊκή εντολή;

Οι πολίτες αγωνιούν για το μέλλον του τόπου, ευλόγως ελπίζουν και εύχονται μια συνεργασία των βασικών πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που τους απασχολούν. Στο επίπεδο της προτροπής που συνοψίζεται στη φράση «βρείτε τα, για το καλό του τόπου», η θέση των πολιτών είναι απολύτως κατανοητή. Αν, όμως, κάποιος εμβαθύνει, δηλαδή πάει τη συζήτηση αυτήν παραπέρα, είναι προφανές ότι θα αναζητήσει τον κοινό τόπο. Κοινός τόπος ανάμεσα σε μία παράταξη μεταρρυθμιστική και πατριωτική, ανάμεσα σε μία παράταξη που πιστεύει στην ταξική συνεργασία για την επίτευξη εθνικών στόχων, ανάμεσα σε μία παράταξη που πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην οικονομική ελευθερία, με μία παράταξη ταξικού πολέμου, ιδεολογικά διεθνιστική, κολλεκτιβιστική, λαϊκιστική, κατʼ ουσίαν αντιευρωπαϊκή είναι τελείως αδύνατον να υπάρξει. Οι ιδεολογικές διαφορές είναι χαώδεις, η προγραμματική συνεννόηση ανέφικτη. Αρα, καλή η προτροπή, αλλά πρακτικά αυτό είναι ανέφικτο.

Συμμερίζεστε την άποψη του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που είπε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ οπισθοχωρήσει στο θέμα της χώρας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε δεν υπάρχει θέμα, μπορούμε να συνεργαστούμε»;

Αν κατάλαβα καλά τις δηλώσεις του υπουργού, δεν περιορίστηκαν στα δύο αυτά σημεία, δηλαδή στο ζήτημα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αναφέρθηκε στην υποθετική δυνατότητα να αλλάξουν οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι. Είναι προφανές ότι τέτοια δυνατότητα δεν υφίσταται. Εν κατακλείδι, και για να το κλείσουμε το θέμα, δεν υφίσταται καμία δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, όμως, και όσοι αναφέρονται στη λεγόμενη ρεαλιστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, πού την είδαν; Σε ποιες πολιτικές του πράξεις; Δεν υφίστανται τέτοιες.

Σχεδόν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πού οφείλεται η δημοσκοπική πτώση της ΝΔ;

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη στιγμή. Λαμβάνονται υπόψη και είναι χρήσιμα εργαλεία πολιτικής ανάλυσης. Αλίμονο, όμως, αν μία κυβέρνηση πορευόταν με βάση τις δημοσκοπήσεις. Το κυβερνητικό έργο θα κριθεί κατά τον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Αυτός είναι ο κρίσιμος χρόνος της αξιολόγησης. Σε ένα συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα, μου φαίνεται λογικό τα αισθήματα των πολιτών να έχουν διακυμάνσεις. Ωστόσο, επισημαίνω ότι δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ και πέρσι τέτοιο καιρό βρισκόταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις και, φυσικά, μετά από λίγο αυτό το προβάδισμα είχε εξαφανιστεί. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε καλά να μην προτρέχει και να μην πανηγυρίζει με βάση τις δημοσκοπήσεις, που ευχερώς μεταβάλλονται.

Τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση περί πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Για ποιον λόγο θεωρείτε πως οι τριπλές κάλπες ευνοούν τη ΝΔ;

Δεν υπάρχει ζήτημα τριπλών εκλογών. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει διευκρινίσει ότι εκλογές θα γίνουν στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Άρα, δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών και, επομένως, δεν τίθεται ζήτημα αν αυτές ευνοούν ή όχι οποιονδήποτε.

Σε περίπτωση που η ΝΔ υποστεί μια μεγάλη ήττα στις επερχόμενες ευρωεκλογές εκτιμάτε ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Η ΝΔ θα νικήσει στις επόμενες ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με τις ευρωπαϊκές εκλογές ο ελληνικός λαός θα επιλέξει τους βουλευτές που θα τον εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν επιλέγει εθνικό Κοινοβούλιο, ούτε ελληνική κυβέρνηση. Περαιτέρω η ΝΔ είναι απολύτως συντεταγμένη υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του τιτάνιου έργου που επιτελεί, του μεγάλου αγώνα που κάνει για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την οικονομική σταθεροποίηση, τη διοικητική και θεσμική μεταρρύθμιση. Το έργο της κυβέρνησης γενικά, πολλώ δε μάλλον του πρωθυπουργού, αναγνωρίζεται από όλους τους βουλευτές της ΝΔ, από το σύνολο των κομματικών στελεχών, γεγονός που έχει αποδειχθεί έμπρακτα στο Κοινοβούλιο. Ζήτημα ηγεσίας δεν υφίσταται στη ΝΔ.

Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ασφαλώς γνωρίζετε τη δυσαρέσκεια που υπάρχει από κάποιους βουλευτές, τόσο για τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, όσο και για τον μη εκλεγμένο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Τι απαντάτε;

Η συγκυβέρνηση δεν αποτελεί εκλογή της ΝΔ αλλά του ελληνικού λαού, ο οποίος διαμόρφωσε τη σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου ώστε να μην υφίσταται αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θυμίζω ότι η επιλογή της ΝΔ, αυτό το οποίο ζήτησε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές, ήταν ισχυρή πλειοψηφία για τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός έκρινε διαφορετικά, η ΝΔ σεβάστηκε την απόφαση του ελληνικού λαού. Όσο για την κριτική στον υπουργό Οικονομικών, να μου επιτρέψετε να πω ότι ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει μια σκληρή δουλειά με μεγάλη επάρκεια: η σταθεροποίηση της χώρας, το πρωτογενές πλεόνασμα, το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου, η διάσωση των τραπεζών και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ο αρνητικός πληθωρισμός πιστώνονται στο ενεργητικό του οικονομικού επιτελείου. Το επιτελείο αυτό και τον ίδιο υπουργό Οικονομικών στηρίζει η Κ.Ο. της ΝΔ, όπως έμπρακτα αυτό φαίνεται από τη στήριξη των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών και η δημιουργική συμβολή των βουλευτών της ΝΔ σε συγκεκριμένα νομοθετήματα δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως αποδοτική κριτική, αλλά ως ενσυνείδητη εκτέλεση των καθηκόντων τους.

The post Μάκης Βορίδης: «Δεν υπάρχει ζήτημα τριπλών εκλογών» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα