Δεν θα υπαρξει αναπτυξη χωρις αποκρατικοποιησεις

Τα στελέχη και οι project managers του ΤΑΙΠΕΔ παραιτούνται o ένας μετά τον άλλο κι επιστρέφουν στον ιδιωτικό τομέα απ’ όπου προήλθαν. Αρμοδιότητες του ΤΑΙΠΕΔ αφαιρούνται. Η Κυβέρνηση επενδύει περισσότερα στην «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», στην κρατική Ανώνυμη Εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες με απόφαση του πρωθυπουργού, για να αναλάβει την αξιοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου από το ΣΕΦ

έως το Σούνιο.

Η Τρόικα αντιδρά βίαια στην προοπτική να αναμιχθεί ένα ακόμη κομματικό στέλεχος (ο κ. Αριστείδης Ματιάτος, πρόεδρος της Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε., έχει διατελέσει αναπλ. γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης της ΝΔ) στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Ο Ματίας Μορς από την Τρόικα των ελεγκτών, ενημέρωσε ήδη την Άγκελα Μέρκελ και το θέμα των φτωχών αποτελεσμάτων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και της «έλλειψης πολιτικής βούλησης στον τομέα της αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου» ήταν από τα πρώτα που η γερμανίδα Καγκελάριος έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, Ματίας Μορς, ενημέρωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, όχι 3,8 δις αλλά 3,3 κι επομένως ο μνημονιακός στόχος των 5,1 δις για την διετία 2013- 2014 δεν θα επιτευχθεί. Η Άγκελα Μέρκελ συζήτησε διεξοδικά το θέμα αλλαγής λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ με τον Αντώνη Σαμαρά.

Η αλήθεια είναι ότι οι επαφές των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ με τους υπουργούς και τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αραιώσει. Το ΤΑΙΠΕΔ δυόμιση χρόνια μετά την ίδρυσή του τον Ιούλιο του 2011 με τον νόμο 3986, βιώνει την παρακμή. Στους σχεδιασμούς των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνεται ακόμη και η «αφαίρεση αντικειμένων» από το ΤΑΙΠΕΔ «προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση των στόχων του».

Το Μνημόνιο προέβλεπε ότι στο ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβαστούν 1.000 ακίνητα του Δημοσίου προς αξιοποίηση. Μέχρι στιγμής έχουν μεταβιβαστεί μόνο 595. Ο στόχος για έσοδα 2,6 δις Ευρώ για το 2013 φυσικά δεν πρόκειται να επιτευχθεί (με πιθανότερο αποτέλεσμα το 1 δις Ευρώ στην καλύτερη περίπτωση) ενώ ο νέος στόχος για έσοδα 3,3 δις Ευρώ για το 2014 θεωρείται απλώς μία ακόμη μορφή πίεσης προς την κυβέρνηση για να μην διαλύσει το ΤΑΙΠΕΔ και να επιστρέψει στην παλιά δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή της …Γενικής Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων. Αυτή την εποχή, στις βασικές υποχρεώσεις του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται 26 σχέδια αξιοποίησης περιουσίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται 13 αποκρατικοποιήσεις και άλλες 13 είναι σε στάδιο προετοιμασίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαγωνισμοί για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ROSCO). Στη δεύτερη φάση αξιολόγησης των υποψηφίων επενδυτών έχουν περάσει ο διαγωνισμός για την ΕΥΑΘ, ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ο διαγωνισμός για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), οι διαγωνισμοί για τα Ξενία και τις ιαματικές πηγές, ενώ για τα μέσα Δεκεμβρίου κατά τα φαινόμενα έχει μετατεθεί η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το Ελληνικό.

Παράγοντες της αγοράς έχουν επισημάνει τις υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για την υπόθεση της αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων. Αντιθέτως όλο καθυστερεί και «προετοιμάζεται» ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό ενώ οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματισθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Μετά τον διαγωνισμό του ΟΛΘ σειρά πρέπει να πάρουν οι μαρίνες, η πώληση των ΕΛΤΑ, ο διαγωνισμός για την υποθαλάσσια κοιλότητα αποθήκευσης φυσικού αέριου στην Καβάλα, τα ΕΛΠΕ, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ΕΥΔΑΠ, η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, η ΛΑΡΚΟ, το «ψηφιακό μέρισμα» των ραδιοσυχνοτήτων και η ΔΕΗ. Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα τιτλοποίησης ή παραχώρησης της διαχείρισης σε ιδιώτες μεγάλου αριθμού ακινήτων.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2014, το πρόγραμμα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου περιλαμβάνει τις παρακάτω αποκρατικοποιήσεις:

-Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ.
-Πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (35%).
-Πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ (65% ΤΑIΠΕΔ – 35 % ΕΛΠΕ).
-Δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή «Νότια Καβάλα».
-Πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου.
-Παραχώρηση/πώληση μετοχών 12 μεγάλων λιμένων, συμπεριλαμβανομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
-Παραχώρηση μαρινών.
-Πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ΤΑIΠΕΔ, από σύνολο 55% του Ελληνικού Δημοσίου).
-Πώληση μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και 3.000 ακινήτων.

Επιπλέον βρίσκονται σε εξέλιξη οι ακόλουθοι 14 διαγωνισμοί:

-Η πώληση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, καθώς και του γειτονικού παράκτιου μετώπου, στην οποία 4 επενδυτές συμμετέχουν στην τελική φάση.
-Η παραχώρηση δύο ομάδων περιφερειακών αερολιμένων με τη συμμετοχή 7 επενδυτικών σχημάτων στη διαγωνιστική διαδικασία.
-Η χορήγηση του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος για 20 έτη με τη συμμετοχή 2 επενδυτικών σχημάτων.
-Η πώληση 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ με τη συμμετοχή 2 επενδυτικών σχημάτων.
-Η πώληση 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ με τη συμμετοχή 3 επενδυτικών σχημάτων.
-Η πώληση 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ με τη συμμετοχή 3 επενδυτικών σχημάτων.
-Η αξιοποίηση ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική.
-Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της ομάδας τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου.
-Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Χίου.
-Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Πύλου.
-Η αξιοποίηση τεσσάρων Ιαματικών Πηγών στο νομό Φθιώτιδας.
-Η εκμίσθωση διάρκειας 99 ετών ακινήτων στη περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.
-Η αξιοποίηση για 99 χρόνια των ακινήτων Ξενία Σκιάθου, Τσαγκαράδας και Άνδρου.
-Η πώληση μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΕ

Κάτω από την αφόρητη πίεση της Τρόικας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νέα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή η οποία θεωρητικά διευρύνει τις δυνατότητες του ΤΑΙΠΕΔ στη χρησιμοποίηση σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Η νέα νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνει διατάξεις που απέχουν πολύ από τα αιτήματα που οι διοικήσεις του Ταμείου έχουν κατά καιρούς υποβάλλει στην κυβέρνηση.

Ο νέος νόμος θα δώσει τη δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να εκδίδει μετοχές, να εισάγει μετοχές σε χρηματιστηριακές αγορές, να εκδίδει δικαιώματα αγοράς (warrants) και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια με εγγύηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Θα μπορεί επίσης το ΤΑΙΠΕΔ τιτλοποιεί μελλοντικά έσοδα από ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Επιπλέον, ο νέος νόμος θα δώσει νέες δυνατότητες στην άσκηση διοίκησης του Ταμείου, προκειμένου να ξεπεραστούν τα λειτουργικά εμπόδια από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Κράτους στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ. Θα προβλέπεται η δημιουργία θέσης αντιπροέδρου, την οποία θα καλύψει, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Γιάννης Εμίρης.

Ο αντιπρόεδρος του Ταμείου θ’ αντικαθιστά στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου τον πρόεδρο όταν ο τελευταίος θα έχει κώλυμα. Επίσης θα προβλέπεται η λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου ακόμη και με τα 4 μέλη, από τα 5 μέλη που προβλέπεται σήμερα (πλήρης απαρτία).

Στόχος των αλλαγών αυτών είναι να δοθεί η ευκαιρία της συνεχούς λειτουργίας της διοίκησης του Ταμείου στην περίπτωση κωλύματος του προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου μέλους του διοικητικού συμβουλίου.

The post Δεν θα υπαρξει αναπτυξη χωρις αποκρατικοποιησεις appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
ελευθέριος βενιζέλος, project, εταιρεία, σεφ, τροικα, νεα δημοκρατια, μερκελ, σαμαρας, δις, μνημονιο, τραινοσε, ευαθ, οδιε, προσφορες, πειραιας, θεσσαλονικη, ολθ, ΕΛΤΑ, καβαλα, ελπε, βενιζελος, ευδαπ, δεπα, λαρκο, δεη, ολπ, αθηνα, συμμετοχή, νέα, βουλη, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, ΟΣΕ, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, το θεμα, ακινητα, δανεια, δεπα, ευδαπ, θεμα, λαρκο, ολπ, ολθ, πιεση, προγραμμα, σεφ, σουνιο, τραινοσε, χαλκιδικη, αεροδρομιο, αφαντου, δυνατοτητα, δις, δοθει, δωσει, ευαθ, εγνατια, εγγυηση, ευκαιρια, ευρω, εκθεση, εκμεταλλευση, ελπε, εξελιξη, εποχη, εταιρεία, ετη, ετων, ιδρυση, υποθεση, διαγωνισμοι, κυβερνηση, κρατικο, κωλυμα, λειτουργια, μαξιμου, μηνες, μορφη, ανωνυμη εταιρεια, παλλας, ρυθμιση, σειρα, συμμετοχή, συνταγη, σχεδια, υλοποιηση, φυσικα, ξενια, αγορες, δικαιωματα, project, πηγες, πωληση, ροδο
Τυχαία Θέματα