Δεν εγκαταλείπουμε την ελληνική αγορά, λέει η Gazprom

Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ σε δήλωσή του, μετά την απόφασή του ρωσικού ομίλου να μην υποβάλει προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, χωρίς πάντως να διευκρινίζει εάν θα υποβάλει προσφορά στον νέο διαγωνισμό που αναμένεται να προκηρύξει η ελληνική κυβέρνηση.

«Συνυπολογίσαμε

προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά. Ωστόσο, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά», ανέφερε ο κ. Μεντβέντεφ, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι η ρωσική εταιρεία σκοπεύει να «ενισχύσει την παρουσία της».

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας», διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι η Gazrpom σχεδιάζει να διευρύνει περαιτέρω την συνεργασία της με την ελληνική πλευρά στον ενεργειακό τομέα.

Νωρίτερα, η ρωσική εταιρεία με άλλη ανακοίνωσή της τόνιζε ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ διότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς.

«Όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο», δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ, τονίζοντας ότι «ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ».

Απάντηση ελληνικής κυβέρνησης

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

Όπως είπε, «πιστεύουμε ότι στην επόμενη φάση θα είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή, αφού έχει απομακρυνθεί το Grexit».

Ο ίδιος σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν είχε ενημέρωση ότι τελικά η Gazprom δεν θα συμμετείχε στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. «Δεν είχαμε μηνύματα αμφισβήτησης της διαγωνιστικής διαδικασίας από την Gazprom, αντίθετα, η Sintez μας ενημέρωσε σήμερα το πρωί ότι δεν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ. Η Gazprom θα μπορεί να συμμετάσχει στο νέο διαγωνισμό αν και εφόσον το επιθυμεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε παράλληλα πως επισήμως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν η Gazprom ήξερε ή είχε προβλέψει ότι θα τεθεί θέμα από την Κομισιόν για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, ενώ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση αναμένει επίσημη ενημέρωση από τον ρωσικό όμιλο.

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΣΦΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχει προσφορά από την Socar, καθώς αυξάνεται και η πιθανότητα επιλογής του TAP για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. «Ο στόχος για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Ελλάδα ισχύει. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυξάνονται οι δυνατότητες επιλογής του TAP», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα