Ηλεκτρονικό φακέλωμα για δάνεια, καταθέσεις

Τη δυνατότητα αυτόματης πρόσβασης στα στοιχεία για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων που ελέγχονται για οικονομικά εγκλήματα θα αποκτήσουν σύντομα οι φορολογικές αρχές και άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, με τη λειτουργία ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος άμεσης διαβίβασης και διεκπεραίωσης αιτημάτων για την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Ταυτόχρονα, το Δημόσιο θα μπορεί να προχωρεί σε κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών με διαδικασίες-εξπρές που θα προβλέπουν την ηλεκτρονική

διαβίβαση των κατασχετηρίων προς τις τράπεζες.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην επιτρέψει την καταβολή των νέων επιδομάτων τέκνων σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αυστηροποιώντας την τελευταία στιγμή τα εισοδηματικά κριτήρια με το να συμπεριλάβει στα προβλεπόμενα όρια οικογενειακού εισοδήματος και τα φοροαπαλλασσόμενα και αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, όπως το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα εφάπαξ των ασφαλιστικών ταμείων, οι αποζημιώσεις απολύσεων, τα επιδόματα και οι συντάξεις των αναπήρων, οι τόκοι καταθέσεων, τα μερίσματα από μετοχές, ακόμη και οι αγροτικές επιδοτήσεις!

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει από την 1η Σεπτεμβρίου όλες τις επιχειρήσεις να αποδίδουν ταυτόχρονα φόρους μισθωτών υπηρεσιών, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης με την ανά δίμηνο υποβολή ενιαίων προσωρινών δηλώσεων απόδοσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών!

Τι προβλέπεται

Όλες αυτές οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα. Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου:

- Παρέχεται η δυνατότητα σε φορείς του Δημοσίου που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο να έχουν αυτόματη πρόσβαση σε ορισμένα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και δανείων. Συγκεκριμένα, συστήνεται «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» (ΣΜΤΛ&Λ.Π.), στο οποίο όλες οι τράπεζες, τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα οφείλουν να εισφέρουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς καταθέσεων, πληρωμών και δανείων των πελατών τους. Στόχος της λειτουργίας του συστήματος αυτού είναι να διαβιβάζονται και να διεκπεραιώνονται με ταχύτατες διαδικασίες όλα τα αιτήματα παροχής πληροφοριών για την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, τα οποία υποβάλλονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, τον οικονομικό εισαγγελέα, τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Μέσω του συστήματος αυτού θα διακινούνται ηλεκτρονικά πληροφορίες και στοιχεία που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σε περιπτώσεις που με βάση την κείμενη νομοθεσία απαιτείται η άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των παραπάνω Αρχών και υπηρεσιών του Δημοσίου. Όλες οι παραπάνω ελεγκτικές υπηρεσίες θα έχουν δικαίωμα αυτοματοποιημένης πρόσβασης στο σύστημα αυτό για να λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται προς διευκόλυνση των ελέγχων που πραγματοποιούν για διάφορα οικονομικά εγκλήματα.

Τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών υποχρεούνται να παράσχουν μέσω του συστήματος αυτού όλες τις ζητούμενες πληροφορίες.

- Σε καθεμία από τις νέες κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που θεσπίστηκαν αυτοτελώς για κάθε πηγή εισοδήματος, το πρώτο κλιμάκιο προσαυξάνεται κατά 50% για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.

- Καθιερώνεται από την 1η-9-2013 η υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων να υποβάλλουν Ενιαία Προσωρινή Δήλωση για την ταυτόχρονη απόδοση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά, καθιερώνεται η ενοποίηση της είσπραξης οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να διευκολυνθούν οι σχετικοί έλεγχοι.

Συγκεκριμένα, όλοι οι υπόχρεοι παρακράτησης ΦΜΥ οφείλουν πλέον να αποδίδουν αυτόν με εφάπαξ καταβολή στη ΔΟΥ της έδρας τους, μέχρι την 20ή ημέρα των μηνών Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου, Νοεμβρίου και Ιανουαρίου κάθε έτους. Η δήλωση αυτή πέραν των ακαθάριστων ποσών αποδοχών που έχουν καταβληθεί στον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα, του φόρου και του ποσού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις οφειλόμενες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης!

- Καθιερώνεται εξαίρεση από την υποχρέωση δήλωσης των τόκων των καταθέσεων, εφόσον τα ποσά αυτά δεν υπερέβησαν το 2012 το καθαρό ποσό των 250 ευρώ ανά φορολογούμενο.

- Ορίζεται ότι στο συνολικό ποσό του οικογενειακού εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των νέων ειδικών επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων καθώς και των ενιαίων επιδομάτων στήριξης τέκνων περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και ανεξαρτήτως τρόπου φορολόγησης, δηλαδή και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο εισοδήματα και τα απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματα! Η εφαρμογή της διάταξης αυτής θα έχει ως συνέπεια να λαμβάνονται υπόψη πάσης φύσεως επιδόματα, όπως τόκοι καταθέσεων, επιδόματα, μερίσματα κ.λπ.

Συνεπώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα αποκλειστούν φέτος από τη χορήγηση των νέων επιδομάτων για τα τέκνα.

- Καθιερώνονται διαδικασίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών και των τραπεζών ώστε να επιβάλλονται με ταχύτατες διαδικασίες κατασχέσεις ποσών από τραπεζικές καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου.

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα