«Χτύπησε» και πάλι… ο Σαμουράι της πολιτικής

«Χτύπησε» και πάλι ο «Σαμουράι» της πολιτικής, ο Βύρων Πολύδωρας, αυτή τη φορά βάζοντας για τα καλά στο στόχαστρο τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στούρναρα με επίκεντρο τον σχεδιαζόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων. Επικαλούμενος δηλώσεις του υπουργού στη Βουλή πως «όλες οι προηγμένες χώρες και ακόμα περισσότερο οι αγγλοσαξωνικές που είναι η Μέκκα του καπιταλισμού στηρίζονται σε τέτοιους φόρους»…έλουσε τον Γ. Στουρνάρα.

«Επειδή μια τέτοια τοποθέτηση,

πέραν του ότι είναι παντελώς ανακριβής και αβάσιμη, κρύβει και μια ιδεολογική στάση Λενινιστικού τύπου (όπως φαίνεται στο διάταγμα «περί γης» ή «περί απαλλοτρίωσης γαιών» του Συνεδρίου των Σοβιέτ στο Σμόλνι της Πετρούπολης της 8ης Νοεμβρίου 1917), πράγμα απαράδεκτο υπό συνθήκες δημοκρατίας και ελεύθερης οικονομίας, έστω και υπό κρίσιν» σημειώνει και συνεχίζει: Επειδή, ταυτόχρονα, μια τέτοια θέση ισοδυναμεί προς τιμωρία των δύσμοιρων «νοικοκυραίων» δημιουργών-πολιτών, των «μερμηγκιών», κατ’ αντίθεση προς τους «τέττιγγες» της διασκέδασης, της σπατάλης και κραιπάλης.

Επειδή ακόμη, σε μια τέτοια προσέγγιση ενυπάρχει και μια ανήθικη σκέψη, εντελώς συκοφαντική για την μεσαία τάξη εν τω συνόλω της, ότι δηλαδή αυτό που έχτισαν ή αυτό που απέκτησαν από κληρονομιά ή γονική παροχή οι εν λόγω ιδιοκτήτες είναι προϊόν φοροκλοπής ή φοροδιαφυγής, ρωτά τον υπουργό, αν θα μπορούσε να ενημερώσει επακριβώς τη Βουλή σε ποιές χώρες της ΕΕ ή της Ευρωζώνης ή του ομοιοπαθούς Νότου (δηλαδή, ποιά χώρα «αντιγράφουμε»;), επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας με μόνο κριτήριο την «απλή κατοχή-κυριότητα», την μηδέν εισόδημα αποφέρουσα; Σημειώνεται πλεοναστικά πως άλλο φορολογία εισοδήματος εξ ακινήτων και άλλο φορολογία ακίνητης (και ανεκμετάλλευτης, και μόνον «κατεχομένης») περιουσίας.

Τί ποσά προβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει με το επικαιροποιημένο «χαράτσι»:

α) Από αστικά ακίνητα;

β) Από αγροτικά ακίνητα;

γ) Από καλλιεργήσιμες γαίες;

δ) Από ακαλλιέργητα χωράφια;

Έχει γίνει καμμία σχετική μελέτη; Και αν ναι, παράκληση να κατατεθεί ως έγγραφο στη Βουλή.

Και με το να «πάρει» τις περιουσίες των πτωχών ή νεοπτώχων πλέον πολιτών του το κράτος γίνεται δυνατότερο, πλουσιότερο, ευδαιμονέστερο; Ή μήπως αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προωθηθεί ένα είδος «ανάπτυξης» μέσω των distress funds(κεφαλαίων απελπισίας), που θα «επενδύουν», αρπάζοντας τις περιουσίες των Ελλήνων ως γνήσια «vultures» («αρπακτικά»), όπως ακριβώς και με κυνισμό αυτοαποκαλούνται στη σύγχρονη τραπεζική ορολογία;

The post «Χτύπησε» και πάλι… ο Σαμουράι της πολιτικής appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα