Το τελευταίο αντίο στον μεγάλο Κρητικό αρχαιολόγο Στυλιανό Αλεξίου

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες ο αρχαιολόγος Στυλιανός Αλεξίου, σε ηλικία 92 ετών.

Το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του, στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο.

Ο Στυλιανός Αλεξίου, υπήρξε ένας άνθρωπος που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη των γραμμάτων στην Κρήτη.

Χρημάτισε ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης,

πρώην γενικός έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Ηρακλείου, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Ινστιτούτου και επίτιμος διδάκτωρ των πανεπιστημίων Padova, Αθηνών και Κύπρου.

Ο κ. Αλεξίου όμως δεν επαναπαύτηκε στους τίτλους του… Ίδρυσε τα μουσεία Χανίων και Αγίου Νικολάου και μάλιστα δημιούργησε μια νέα πτέρυγα στο Μουσείο Ηρακλείου, όπως επίσης και την αίθουσα της Συλλογής Γιαμαλάκη.

Ανήκε, ακόμη, στους πρωτεργάτες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στο Ηράκλειο και ήταν και ο πρώτος επιμελητής του.

Όσον αφορά στο έργο του, δημοσίευσε πολλές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Μάλιστα, έκανε πολλές φιλολογικές μελέτες, καθώς και μελέτες σχετικές με την κοινωνία, τη ζωή και τον πολιτισμό της Κρήτης τον ΙΕ’ – ΙΖ’ αιώνα.

Άφησε πίσω του και εργασίες για την ιστορική γλωσσολογία, τις ετυμολογήσεις λέξεων του κρητικού ιδιώματος και των νέων ελληνικών.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, δήλωσε πως ο θάνατός του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό, και μάλιστα τον χαρακτήρισε έναν από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες φιλολόγους- αρχαιολόγους.

Ο Γιάννης Κουράκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, τόνισε ότι, ο κ.Αλεξίου ήταν ένα σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για το Ηράκλειο, την Κρήτη και την Ελλάδα.

Τέλος, η βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Διακάκη, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Στυλιανός Αλεξίου, ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους δασκάλους μας, κορυφαίος φιλόλογος και αρχαιολόγος, μεταφραστής ποίησης και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και σπουδαίος μελετητής της κρητικής λογοτεχνίας».

The post Το τελευταίο αντίο στον μεγάλο Κρητικό αρχαιολόγο Στυλιανό Αλεξίου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα