«Χριστουγεννιάτικο» σκηνικό του καιρού- Σε επιφυλακή οι αρχές για την αντιμετώπιση του «χιονιά»

Άνοδος της θερμοκρασίας στα τέλη της εβδομάδας

O βαρύς χειμώνας κάνει την εμφάνισή του στην χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα (υπολογίζονται από την ΔΕΗ σε 380.000 τα νοικοκυριά που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω οφειλής), το πετρέλαιο θέρμανσης λίγο κάτω από 1,3 ευρώ στην

Αθήνα και μέχρι και 1,5 ευρώ το λίτρο στην επαρχία και μία Ελλάδα να προσεύχεται να περάσει γρήγορα αυτό το κύμα ψύχους. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα η θερμοκρασία από τους 12 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα, θα πέσει στους 2 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, ενώ στα βόρεια προάστια δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς.

Υπουργείο και δήμοι σε επιφυλακή:

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι υπόλοιπες αρμόδιες αρχές αλλά και οι δήμοι. Με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό για τη φετινή χρονιά, συνεδρίασε το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία και καλύτερο συντονισμό των φορέων, που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό, οι οποίοι καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους με περιορισμένους πόρους και μέσα, τονίζοντας ότι «ο πολίτης την ώρα της ανάγκης και υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία πρέπει να νιώθει ότι το ευρύτερο κράτος είναι δίπλα του, μπορεί να βασίζεται πάνω του και μπορεί να του συμπαρασταθεί».

Συγκεκριμένα, ο δήμος Αθηναίων, στα όρια του οποίου εντοπίζεται και ο μεγαλύτερος αριθμός αστέγων, έχει θέσει σε 24ωρη έκτακτη λειτουργία, σε πρώτη φάση δύο θερμαινόμενους δημοτικούς χώρους, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται ήδη και ο Ξενώνας Αστέγων.
Πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35), τη Λέσχη Φιλίας Κυψέλης στην οδό Κίου 5 και το Υπνωτήριο του δήμου Αθηναίων, στην οδό Αλικαρνασσού 49, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.
Στο Υπνωτήριο, εκτός από διανυκτέρευση παρέχονται πρόσβαση σε συσσίτιο, γιατροί και χρήση λουτρού. Στους χώρους θα βρίσκονται κοινωνικοί επιστήμονες (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι), φύλακες, εθελοντές και θα υπάρχουν 150 υπνόσακοι.
Επίσης, στα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνεται η 24ωρη λειτουργία της τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης του δημότη, 1595, ως γραμμή ενημέρωσης για άστεγους συμπολίτες μας και τυχόν έκτακτες ανάγκες. Ο Δήμος Αιγάλεω ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει για τους άστεγους τέσσερις θερμαινόμενους χώρους υποδοχής:
- Πρώην 15ο Δημοτικό Σχολείο (Πελοποννήσου 3), διαμονή 21.00 – 9.00.
- Δημαρχείο Αιγάλεω (Ιερά Οδός 364, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), παραμονή 09.00 – 21.00
- 3ο ΚΑΠΗ (Δειρού & Ρίμινι), παραμονή 08.00 – 14.00 και
- 6ο ΚΑΠΗ (Μεσολογγίου 3 & Ευβοίας), παραμονή 08.00 – 14.00
Επίσης, ο Δήμος Περιστερίου ανοίγει το κτήριο του ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού), 210 5783288) που είναι θερμαινόμενος χώρος και προσβάσιμος επί 24ωρου βάσεως, όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου.
Συνολικά, 11 χώρους θα διαθέσει ο Δήμος Ρέντη για τους άστεγους κατά τις ημέρες με δριμύ ψύχος, οπότε δηλαδή η θερμοκρασία είναι κάτω από 4°C.

Τα θύματα του ψύχους:

Τρία είναι τα μέχρι στιγμής περιστατικά που έχουν καταγραφεί με θύματα από το δριμύ κρύο στη χώρα μας. Δύο στη Θεσσαλονίκη, με την μικρή 13χρονη που έχασε τη ζωή της από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού και ένα στον Ασπρόπυργο, με την 86χρονη που κάηκε ζωντανή στην προσπάθειά της να ζεσταθεί.

Δωρεάν ρεύμα τις μέρες με αιθαλομίχλη:

Την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος τις ημέρες που καταγράφονται υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση τζακιού, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ο Γιάννης .Μανιάτης διευκρίνισε ότι το μέτρο θα αφορά εκείνους που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Όπως είπε, το δωρεάν ρεύμα θα παρέχεται για τις ημέρες που τα αιωρούμενα σωματίδια θα ξεπερνούν το όριο του 150 mg/ m3 και θα υπολογίζεται για διπλάσιες ημέρες από όσες καταγράφονται οι υπερβάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα παρατηρηθεί αιθαλομίχλη 5 φορές μέσα στο δίμηνο, ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα υπολογιστεί με δωρεάν ρεύμα για 10 ημέρες. Η ρύθμιση αφορά τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ανακοινώνει τις υπερβάσεις του ορίου των αιωρούμενων σωματιδίων, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν πότε τίθεται σε ισχύ το μέτρο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Σήμερα θα αρχίσει η ψυχρή εισβολή από τα βόρεια. Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και από τις απογευματινές ώρες σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χωράς με χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 Μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.

Μακεδονία – Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ φτάνοντας τοπικά στα θαλάσσια τα 8 Μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Σε πτώση από το απόγευμα.

Νησιά Ιονίου – Ήπειρος – Δυτική Στερεά – Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στο Ιόνιο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ στο Ιόνιο και τοπικά 7 Μποφόρ. Αναμένεται να ενισχυθούν από το βράδυ ειδικά στα νότια.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία – Ανατολική Στερεά – Εύβοια- Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα θα αυξηθούν, ενώ αναμένεται να σημειωθούν και τοπικές βροχοπτώσεις. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και τα ημιορεινά

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ στα ανατολικά και τοπικά 7 Μποφόρ. Βαθμιαία θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ, ενώ αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση από τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 15 Βαθμοί Κελσίου. Βαθμιαία πτώση από το απόγευμα.

Κυκλάδες – Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα ορεινά του νησιού αναμένονται χιονοπτώσεις από το βράδυ.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Βαθμιαία θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 Μποφόρ, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν από τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 16 βαθμοί Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, αρχικά στις βόρειες περιοχές και στη συνέχεια και στις υπόλοιπες. Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων το βράδυ στα νότια.

Άνεμοι: Στα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 Μποφόρ και σταδιακά βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις 5 με 6 Μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες 6 με 8 Μποφόρ.

Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι κρύο και βοριάδες. Στα ανατολικά και νότια αναμένονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, καθώς και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Στην υπόλοιπη χωρά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ, ενώ τοπικά στο Αιγαίο 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ θα σημειωθεί παγετός τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ο οποίος πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρός.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, στα ανατολικά και νοτιά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονόνερου κυρίως στις νοτιότερες περιοχές. Στην υπόλοιπη χωρά γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 Μποφόρ και από βόρειες βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ στα ανατολικά. Τοπικά στο Αιγαίο οι άνεμοι αναμένεται να πνέουν τοπικά στα 7 με 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα είναι σε μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ θα σημειωθεί παγετός τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

The post «Χριστουγεννιάτικο» σκηνικό του καιρού- Σε επιφυλακή οι αρχές για την αντιμετώπιση του «χιονιά» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα