Σήμερα η κηδεία του Νέλσον Μαντέλα – Ηγέτες από όλο τον κόσμο θα αποτίσουν φόρο τιμής (Δείτε Live)

Ηγέτες από όλο τον κόσμο και χιλιάδες πολίτες θα αποτίσουν φόρο τιμής στον ιστορικό ηγέτη της Νοτίου Αφρικής

Περισσότεροι από ενενήντα ηγέτες και χιλιάδες πολίτες της Νότιας Αφρικής θα δώσουν το παρών στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, που θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο του Γιοχάνεσμπουργκ σε ένα μαζικό τεσσάρων ωρών μνημόσυνο προς τιμήν του μεγάλου ηγέτη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

πρόκειται να εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό στην κηδεία του Νοτιοαφρικανού ηγέτη.

Με ομπρέλες και σημαίες της Νότιας Αφρικής, χορεύοντας και τραγουδώντας τραγούδια των αγώνων κατά του απαρτχάιντ το πλήθος έχει αρχίσει να γεμίζει από νωρίς το στάδιο ώρες πριν από την τελετή, η οποία θα μεταδοθεί απευθείας σε ολόκληρο τον κόσμο και θα διαρκέσει τέσσερις ώρες.

Στο βήμα θα ανέβουν ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και ο Φιντέλ Κάστρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας. Πριν από όλους όμως θα μιλήσει ο συγκρατούμενός του στο Ρόμπεν Άιλαντ Αντριου Μλαγκένι και μέλη της οικογένειάς του.

Ολοι θα μιλήσουν για την υποδειγματική διαδρομή του ανθρώπου που αφού πέρασε 27 χρόνια της ζωής του στα κάτεργα του απαρτχάιντ, διαπραγματεύθηκε την ειρηνική μετάβαση, τη διάλυση του καθεστώτος, έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και εγγυήθηκε την εθνική συμφιλίωση.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα τιμήσουν τη μνήμη του ιστορικού ηγέτη της Ν. Αφρικής είναι ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζίμι Κάρτερ. Επίσης θα παραστεί ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, όπως και όλοι οι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί της Γηραιάς Αλβιώνος (Τζον Μέιτζορ, Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν), ο Κουβανός ηγέτης Ραούλ Κάστρο, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε από τη Ζιμπάμπουε, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και πολλοί άλλοι.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντιθέτως, ακύρωσε το ταξίδι του στο Γιοχάνεσμπουργκ επικαλούμενος, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, το υψηλό οικονομικό κόστος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η παρουσία του Νετανιάχου και της συνοδείας του στην κηδεία του Μαντέλα θα κόστιζε περί το 1,45 εκατ. ευρώ. Μόνο για τη μεταφορά του εξοπλισμού ασφάλειας, αξίζει να σημειωθεί, θα έπρεπε να δαπανηθούν περί τις 666 χιλιάδες ευρώ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Νετανιάχου βρέθηκε στο στόχαστρο οξείας κριτικής για τις υπερβολικές προσωπικές του δαπάνες.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής, «όλος ο κόσμος έρχεται στη Νότια Αφρική» διασκεδάζοντας ταυτόχρονα τις διατυπωθείσες ανησυχίες για τη δυνατότητα διοργάνωσης μιας τελετής αυτής της κλίμακας.

Ο υπουργός Προεδρίας Κόλινς Σαμπάνε τόνισε ότι η άφιξη τόσων υψηλόβαθμων αξιωματούχων από ολόκληρη την υφήλιο στη Νότιο Αφρική «δείχνει την ιδιαίτερη θέση που έχει στην καρδιά των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο ο Νέλσον Μαντέλα».

Μετά την επιμνημόσυνη τελετή η σορός του εκλιπόντος πρόκειται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια επί τρεις ημέρες, μέχρι την Παρασκευή. Στο κτίριο αυτό ο Μαντέλα ορκίστηκε πρόεδρος το 1994. Η ταφή του πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στο χωριό Κούνου όπου ο εκλιπών έζησε τα παιδικά του χρόνια. Λιγοστοί ξένοι ηγέτες θα παραστούν στην ταφή.

Τέλος, το βράδυ της Δευτέρας άνοιξε την καρδιά της και μίλησε για τον Νέλσον Μαντέλα η προσωπική του βοηθός και «επίτιμη εγγονή του» Ζέλντα λα Γκρανζ. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 702, η γυναίκα μίλησε για τη βαθιά αγάπη και τον σεβασμό που έτρεφε για τον «παππού της».

Η ταφή του ιστορικού ηγέτη θα γίνει την Κυριακή στην αγροτική περιοχή Eastern Cape, στο χωριό των προγόνων του. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την κηδεία και την ταφή του.

The post Σήμερα η κηδεία του Νέλσον Μαντέλα – Ηγέτες από όλο τον κόσμο θα αποτίσουν φόρο τιμής (Δείτε Live) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα